Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Ezeréves kézirat tért haza

2022. október 01. - kalimeraeger
kezirat_pb.jpg
Kép: Illusztráció - Pixabay
Ezeréves keresztény kézirat tért haza Görögországba, az Amerikai Egyesült Államoknak köszönhetően.
A dokumentumot több mint száz éve, egy Észak Görögországban található kolostorból lopták el, több más értékes műtárggyal egyetemben.
A 11. századból származó dokumentumot csütörtökön, ünnepélyes keretek között adták vissza az Ikosifinissa kolostornak, az eseményen Elpidophoros görög ortodox püspök és a washingtoni Biblia Múzeum munkatársai is részt vettek részt.

A kézirat valószínűsíthetően Itália déli részén készült, és a világ egyik legrégebbi kézírásos evangéliuma. A dokumentumot annak ellopása után értékesítették, egy árverésen jutott hozzá 2014-ben az amerikai múzeum.

A kéziratot a múzeum szakértői a vásárlást követően megvizsgálták, és akkor derült fény arra, hogy valószínűleg az 1917-ben ellopott kéziratok egyike lehet a megvásárolt darab. Erről rögtön tájékoztatták I. Bartholomeosz konstantinápolyi pátriárkát is. Elpidophoros püspök beszédében a Biblia Múzeumot méltatta, kiemelve, hogy e tettel „történelmi igazságtalanságot” sikerült orvosolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr617944716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása