Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Öten várják haza elrabolt nővérüket

2021. október 25. - kalimeraeger

kariatidak_2_1.jpg

Kép: Pixabay

Talán nincs ember, aki nem hallott még a Kariatidákról, az Akropoliszon található Erektheion déli részén álló 6 nőalakról.

A szobrokat Kr.e. 421 és 406 között készítették, nevük pedig a Peloponnészoszi-félszigeten található városhoz, Karyaihoz köthető, a kariatidák szó jelentése ugyanis: Karyai szüzei.

Az Akropoliszon található szobrok nem eredetiek, de az eredetiek hű reprodukciói, melyek közül öt az Akropolisz Múzeumban pihen. A hatodik azonban a távoli British Múzeumban várakozik arra, hogy végre hazatérhessen.

A szobrot 1802-ben Lord Elgin vásárolta meg az akkoriban Görögországot megszálló törököktől, és vitte magával Londonba. Tőle a brit kormány vette át ezt a felbecsülhetetlen értéket 1816-ban, s ezt követően - sok egyéb más görög márvánnyal egyetemben - a British Múzeumban került elhelyezésre.

Azóta számos görög kísérlet volt az Elgin-márványok visszaszerzésére, melyekről részletesen IDE KATTINTVA olvashattok bővebben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr4716734884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása