Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Tudtad-e...

92. rész

2021. szeptember 26. - kalimeraeger

miloi_venusz_pb.jpg

Kép: Pixabay

... hogy a Parthenon márványai mellett a milói Vénusz hazahozataláért is folyik a küzdelem?

Talán sokan nem is gondolnák, hogy ez a felbecsülhetetlen értékű műkincs is görög földről származik, hiszen a neve megtévesztő lehet. A görög változat szerint miloszi Aphroditénak hívják, és a meseszép Milos szigetén találták meg. 1820. április 8-án egy helyi földműves éppen a telkén ásott, ókori romok között, hogy pár követ gyűjtsön a farmjára. Ekkor botlott bele a két darabban lévő, eltemetett szoborba.

A franciák, ahogy anno Lord Elgin tette a Parthenon márványaival, megvásárolták a kincset az oszmánoktól, annak ellenére, hogy a görögök mindent megtettek ellene. Sajnos a szobor 1821. március 1-jén mégis elhagyta a kiklád szigetet, mindösszesen 20 nappal azelőtt, hogy Görögország visszanyerte függetlenségét a török uralom alól. A szobrot bemutatták XVIII. Lajosnak, aki később a Louvre-nak ajándékozta. Azóta is itt tekinthető meg. A remény azonban él, remélhetőleg egyszer ez a műkincs is visszatér szülőföldjére.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr7516700742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása