Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Tudtad-e...

88. rész

2021. augusztus 14. - kalimeraeger

torott_tukor_pb_2.jpg

Kép: Pixabay

... hogy az összetört tükörrel kapcsolatos babona az ókori Görögországból származik?

Az emberiség évezredek óta hisz a babonákban, a világ több pontján különböző hiedelmek keltek szárnyra.

A tükörrel kapcsolatban például az, hogy azt összetörve hét év szerencsétlenség éri az "elkövetőt". Az ókori Görögországban a visszatükröződő képeknek misztikus erőt tulajdonítottak, így alakulhatott ki ez a babona több évezreddel ezelőtt.

Az ókori hellének úgy hitték, valakinek a vízben visszatükröződő képe az adott ember lelkét hivatott megjeleníteni. Az ókori rómaiak voltak azok, akik fényezett fémfelületen alkotásokat hoztak létre, és azt vallották, hogy az istenek ezeken keresztül figyelik meg az emberek lelkét. Így ezeknek a tükörfélének a tönkretétele hatalmas tiszteletlenségnek számított, amiért a halhatatlanok szerencsétlenséggel sújtották a figyelmetlen és gondatlan elkövetőt.

A hiedelem azonban nem mondta, hogy a balszerencse örökre szól, hiszen az emberek mindig szerettek hinni abban, hogy minden jóra fordul.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr7016659558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása