Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

A hős görög lány

2021. július 19. - kalimeraeger

lemonia_spanou_eletmentes_gr.jpg

Kép: Lemonia Spanou - www.greekreporter.com

12 éves görög lány mentett életet pár nappal ezelőtt.

A Thessalonikiben élő Lemonia Spanou egy idősebb úszót részesített elsősegélyben egy Halkidikin található strandon, miután a férfi eszméletét vesztette. Lemonia nagyon gyorsan reagált, odasietett hozzá, és maszkot, gumikesztyűt viselve stabil oldalfekvésbe helyezte az áldozatot, hogy biztosítsa a légutak szabad átjárhatóságát.

Ezt követően a lány apja, Kleanthis Spanos is megérkezett, aki a Hellén Életmentők Csapatának önkéntese Kassandrában, így tapasztalatával azonnali segítséget tudott nyújtani. Egy automata, mobil defibrillátorral - melyet mindig magánál hord hasonló helyzetekre -, újraélesztette a férfit.

A beteget ezután a Halkidiki Kórház ambulanciájára szállították, ahol azóta sikeresen felépült.

Az esetet követően a görög televíziócsatorna, a MEGA meginterjúvolta a hős lányt és annak édesapját. Lemonia így emlékszik a napra: „Szóltak nekem, hogy egy eszméletlen úszó van a vízben. Rögtön odafutottam, mert tudtam, hogy segíthetek. Nem féltem. Kiképeztek, tudom, mit kell csinálni ilyen esetben. Ezelőtt sosem voltam ilyen éles helyzetben.”

Lemonia egyébként a görög kormány „Gyerekek mentenek életeket” nevű programjában vett részt, melynek keretein belül tanfolyamokat tartanak országszerte az iskolákban, és megtanítják a diákokat az elsősegélyre, beleértve az újraélesztést és a legújabb életmentő eszközök használatát. A lány elmondta, hogy a programot tartó szervezet önkéntesei többször is elmentek az oktatási intézményébe, ahol tanul, hogy oktassák őket.

A lány hozzátette, hogy miközben a vízben segített az áldozaton, egy medúza megcsípte a kezét, de annyira céltudatosan tette a dolgát, hogy nem vesztette el a nyugalmát.

Édesapja elmondta: „Nagyon büszke vagyok rá. Lemonia egyike azon 70,000 diáknak, akik ebben az életmentő programban vettek részt. Az elsősegélyt kötelezően kellene oktatni az iskolákban. A szervezet jelezte ezt az igényt az Oktatási Minisztériumnak, most az ő jóváhagyásukra várunk.”

A Facebook-on kommentelők százai gratuláltak a hős lánynak, és sokan hozzátették, hogy az életmentésnek tényleg a kötelező tananyag részének kellene lennie.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr8716630400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása