Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Európa-nap Görögországban

2021. május 09. - kalimeraeger

europa_nap_2021_gr.jpg

Kép: www.greekreporter.com

Korán reggel, zászlófelhúzással emlékeztek meg a 2021-es Európa-napról a görög főváros nevezetességén, az Akropolis-on.

A rendezvényen részt vett a görög köztársasági elnök, Katerina Sakellaropoulou, és az Európai Bizottság alelnöke, Margaritis Schinas is.

Katerina Sakellaropoulou beszédében többek között elmondta: "Hazánk számára az Európai Unió a jólét és a biztonság helye. Részt veszünk értékeiben, közös európai életünkben és kultúránkban. Büszkék vagyunk arra, amit elértünk európai polgártársainkkal, és nagy elvárásaink vannak a jövőre nézve... Európának egységesen és szolidárisan kell válaszolnia korunk kihívásaira, a járványra, a gazdaságra és az éghajlatváltozásra." - jegyezte meg a görög elnök.

Az európai békét és egységet minden évben, május 9-én ünnepeljük szerte a kontinensen. A dátum nem véletlen, a történelmi Schuman-nyilatkozat évfordulójára utal. Robert Schuman, az akkori francia külügyminiszter ugyanis ezen a napon, az 1950-es párizsi beszédében fejtette ki elképzelését egy új formájú európai együttműködésről, mely elképzelhetetlenné tenné az európai nemzetek közötti háborút. Ennek első lépései között egy olyan európai intézmény létrehozása szerepelt, mely egyesíti a szén- és acélgyártást. Alig egy évvel később alá is írták az ezen intézményt létrehozó szerződést.

Schuman nyilatkozatát tekintik az Európai Unió kezdetének.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr4116527390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása