Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Delphiből Dohába

2021. április 07. - kalimeraeger

henioklos_delphi_gr.jpg

Kép: greekreporter.com

Különleges szobor replikája erősíti a görög-katari kapcsolatokat.

Lina Mendoni görög kulturális miniszter kétnapos katari látogatáson vett részt, ahol többek között Ahmad Al-Namlával, a Katari Múzeum igazgatójával találkozott. A két ország közötti kulturális kapcsolat erősítéseként Görögország a Delphiből ismert szekérhajtó szobrának másolatát adományozta ugyanis Katarnak.

A szobor eredetijére 1896-ban találtak rá francia régészek, ugyanabban az évben, amikor Athén megrendezte az első újkori olimpiai játékokat. Az 1,8 méter magas Henioklos az egyik legismertebb szobor, amely fennmaradt az ókori Görögországból, és az ősi bronzszobrok egyik legszebb példája. A szobor szinte ép, a bal alkar és a fej néhány részlete hiányzik csak, de a féldrágakőből és üvegből készült szemei épen maradtak.

Az ókorban készült bronzszobrok nagy részét később beolvasztották, a Henioklos azért menekült meg, mert egy sziklaomlás maga alá temette, és majdnem ép formában konzerválta az utókornak.

Ennek a szobornak a másolata így tehát Doha egyik metróállomását díszíti, felhívva a figyelmet a görög művészet örök szépségére.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr6216493080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása