Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

A történelemnek arca van

2021. február 23. - kalimeraeger

1821_nemzeti_kert_athen_gr.jpg

Kép: Greekreporter

"A történelemnek arca van" címmel nyílt meg Athénban, a Nemzeti Kert falán 2021. február 8-án az a szabadtéri kiállítás, mely az 1821-es hősöknek állít emléket. A Vasilissis Sofias sugárút felől látható képek hirdetik: a történelem nem csupán adatok összessége, hiszen minden cselekmény mögött ott van maga az ember.

A kiállításon 22 portré szerepel, valamennyi Benjamin Mary (1792-1846) Görögország belga diplomatájának munkája, melyek 1839 és 1844 között készültek.

1821_nemzeti_kert_athen_2_gr.jpg

Kép: Greekreporter

Benjamin Mary harcosokat, politikusokat, papokat, tudósokat, filhelléneket és mindennapi embereket ábrázol portréin. A belga diplomatának sikerült megragadnia azokat az arckifejezéseket a történelem során, amikor a görögök a „szabadság vagy halál” kiáltással mentek a felszabadító háborúba.

A portrékról visszanéz ránk többek között: Theodoros Kolokotronis, Nikitaras, Lampros Kountouriotis, Ioannis Makrygiannis és Giannakis Hadjipetrou.

A kiállításhoz egy kiadvány is kapcsolódik, mely "A történelemnek arca van - Ottó Görögországának 1821-es arcai" címet viseli, és további történelmi adatokat és információkat tartalmaz.

A projektben együttműködik a Sylvia Ioannou Alapítvány, a Nemzeti Történeti Múzeum és Athén Önkormányzata.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr2916437038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása