Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

A 2020-as görög turizmus számokban

2021. február 10. - kalimeraeger

korfu_1_pb.jpg

Kép: Korfu - Pixabay

Kyriakos Mitsotakis, Görögország miniszterelnöke arról beszélt, hogy bízik az erős 2021-es nyári szezonban.

Ennek pedig az egyik kulcsa tagadhatatlanul a gyors átoltottság, mely Görögország több célpiacát, így például Nagy-Britanniát és Izraelt is arra sarkalná, hogy bátran nyaraljanak az országban.

A turizmus, mely Hellász gazdaságának 20%-át teszi ki, és minden ötödik embernek ad munkát, 2020-ban hatalmas visszaesést élt meg. A 2019-es, 18 milliárd eurós bevétel tavaly 4 milliárd euróra esett vissza.

Előző nyáron a vírus ugyan némiképp lecsendesedett Európában, de ősszel új hullámmal érkezett, és szigorú korlátozásokat vont maga után. Az oltás már megkezdődött, ez pedig pozitív várakozásokat helyezett kilátásba.

Realista vagyok, de ugyanakkor óvatosan optimista is, hogy ez az év jobb lesz az előzőnél” – mondta Mitsotakis.

A miniszterelnök ugyanakkor kiállt azon döntés mellett, hogy az EU-tagállamok az Európai Bizottságon keresztül intézhessék a védőoltás vásárlását, mivel a kisebb államok másként nagy akadályokba ütköznének.

Ahogy mindenhol, a tavalyi év Görögországban is hatalmas turisztikai veszteségekkel járt. A szálláshelyek forgalma a harmadik negyedévben csupán 1,55 milliárd eurót hozott, ami 61,4%-os csökkenés 2019 ugyanezen periódusához képest, amikor ez 4,034 milliárd euró volt.

Mykonos-on a visszaesés a fent említett időszakban 75,7%-os, Santorinin 70,8%-os, Krétán 60%-os, Paros-on 67%-os, Halkidikin 71%-os, Rodos-on pedig 68,7%-os volt.

Összességében az elmúlt év első kilenc hónapjában a szálláshelyek forgalma 1,89 milliárd euró bevételt hozott, míg az ezt megelőző esztendő ugyanezen periódusa 6,15 milliárd eurót, 2020 tehát 4,26 milliárd euróval rosszabbul muzsikált.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr9616422470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása