Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

A görög hajómágnás egész vagyonát eladományozta

2021. február 08. - kalimeraeger

iakovos_tsounis_gr.jpg

Kép: Greekreporter

A 97 éves második világháborús veterán úgy akarja befejezni életét, ahogy elkezdte: „mezítláb”.

Iakovos Tsounis úgy döntött, hogy 23 millió euróra rúgó vagyonát és 60 partraszálló járművét a fegyveres erőknek ajánlja fel.

A görög Védelmi Minisztériumban tartott ceremónián Tsounis azt mondta, mindent, amire szert tett, a „szenteknek” szeretné ajándékozni, így hívja ugyanis a fegyveres erőket.

Az adomány részét képezik éjjellátó kamerák, katonai járművek alkatrészei, az athéni katonai kórház teljes felújítása, és egy Kastelorizon található történelmi templom renoválása.

Tsounis-t munkásságáért 2020 áprilisában elnöki kitüntetésben részesítették, tartalékos tiszt státuszt kapott főhadnagy fokozattal.

A külügyminiszter-helyettes, Miltiadis Varvitsiotis megköszönte a felajánlást, és „a fegyveres erőknél tanúsított hűséges, önzetlen munkáját élete során”.

„A legfiatalabb önkéntes második világháborús veterán meglepett minket azzal, hogy egész vagyonát még élete során a fegyveres erőknek adományozza. Ezzel a lépésével pedig optimizmussal tölt el bennünket, különösen olyankor, amikor a mediterrán térség egy része zűrzavaros mindennapokat él." – mondta Hristos Boukoros, az Új Demokrácia parlamenti párt képviselője.

Iakovos Tsounis az 1821-es szabadságharc hőseinek leszármazottja, már 16 évesen harcolt a görög-olasz háborúban 1940-ben. Pályafutását vámtisztként kezdte Pireuszban. 1966-ban hajótulajdonosként robbant be a hajóiparba, 13 tagból álló kereskedőflottáját és vagyonát az idők során jócskán megnövelte.

Jó ideje a jótékonyság áll élete középpontjában. Létrehozott egy múzeumot is, mely jelenlegi lakhelye mellett található a Kyprou utcában, Papagou-ban, Athén keleti részén.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr9516420398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása