Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Újra látogatható Athén egyik rejtett gyöngyszeme

2020. december 14. - kalimeraeger

kapolna_athen_gr.jpeg

Kép: Greekreporter

A felújítás után újra teljes pompában.

Az Alexandras és Kifissias utcák sarkán található kicsi, kerek Agios Nikolaos Thon kápolna újra várja látogatóit.

Sokan nem tudják, hogy a régebben megrongálódott kis épület az egyedüli megmaradt része az egykori Mon Caprice névre keresztelt villának, mely Nicholas Thon tulajdonában állt. Az úriember I. György király udvaronca volt, a Királyi Színház rendezője.

A kápolna 1895-ben nyitotta meg kapuját a birtok csodaszép kertjének közepén, mesés dekorációval. Sokáig úgy hitték, hogy Ernst Ziller készítette a terveit, de valójában Anastasios Metaxas építész munkáját dicséri.

Külön zónákra osztott falfestmények teszik egyedivé a geometriai mintákkal tűzdelt díszítést, a fakeretes ablakok üvegeiről pedig úgy tartják, hogy Thon Oroszországból hozatta őket. A dómot Jézus pantokrátor ábrázolása teszi teljessé, de fából készült ikonosztázok is megtalálhatóak a cseppnyi kis épületben.

A Thon villát, mely 1921-ben gazdát cserélt, 1944-ben robbantották fel, 1947-ben pedig teljesen lerombolták a kápolna kivételével, mely köré aztán emeletes házakat építettek. Egyébként egy majdnem teljesen ugyanilyen kis épület található Salamina szigetén is, Maria Hors egykori koreográfus birtokán.

A felújítási munkálatokat az Attiki regionális üzleti program finanszírozta, és 550,000 €-ba került. A restaurációt a Kulturális Minisztérium felügyelte.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr2816338878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása