Kép: Pixabay
Beköszöntött az ősz, vele pedig a szüret. Görögországban ez az egyik legrégibb és máig legkedveltebb mezőgazdasági tevékenység, melynek során összegyűlik a család és a barátok, mindenki a már jól begyakorolt feladatait végzi. Van néhány görög régió, ahol a bevált gyakorlat mellett egyéb rituálé is színesíti a palettát. Nézzük hol, és mik ezek!
Az ókorban az éves szüret szent időszaknak számított, nagy ünnepség közepette végezték a munkát. Ezekben a napokban a fiatal férfiak női ruhát öltöttek, és kezükben szőlőfürtökkel versenyeztek az athéni Dionüszosz templomától a faliroi Athena templomáig.
A mai napig régiótól függetlenül a legkedveltebb mozzanat a szőlő taposása, a patitiri.
Lefkadában a szőlőbirtok tulajdonosának felesége tölti meg az első ládát szőlővel, melyeket levelekkel fed le. Ezután megnyalnak egy követ, elrejtik a ládában, a ládát pedig egy olyan helyen, amelyről csak ők tudnak.
Görögország Makedónia régiójában szokás, hogy a szőlőbirtokos felesége gyapjúkötényt ad azoknak az asszonyoknak, akik munkájukkal segítik a szüretet.
Az ország több területén a tőkék egy részét érintetlenül hagyják, és Istennek ajánlják hálájuk jeléül.
A régebbi időkben Ikaria szigetén, Illés próféta ünnepén (július 20.) a borászok levágták az első termés néhány fürtjét, hogy áldást kérjenek a paptól a további jó termés érdekében.
Santorinin – melyet egyébként a világ legidősebb szőlőbirtokának tartanak cirka 3500 éves termőterületével – az éves szüretet Vendemanak hívják. Az ünnepségre már augusztus első napjaiban megkezdik az előkészületeket.
Mindenki, aki a présházba lépett, meg kellett, hogy birkózzon a must nem túl kellemes szagával, és hogy ez elviselhetőbb legyen, bazsalikomlevelet ragasztottak a fülük mögé.
Ami viszont Hellász minden részére igaz, és az idők során nem változott, az a hálaadás, és ünnepség, mellyel a sikeres szüret zárul.