Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Amire sokan vártak

2020. szeptember 11. - kalimeraeger

szemet_pb.jpg

Kép: Pixabay

A görög kormány új tervvel állt elő.

Amely szerint 2021 júliusáig bezárólag szeretnék az egész országra kiterjedően megszüntetni az egyszer használatos műanyagok használatát.

A jelenlegi törvénytervezet az EU illetékes szervével és a Környezetvédelmi Minisztériummal kerül megvitatásra szeptember 18-ig. Az új rendelettel Görögország az Unió által kiszabott mértékben jár el az üggyel kapcsolatban.

A tervek között szerepel, hogy 2021. július 3-tól sok eldobható műanyag eszköz, mint az ebből készült evőeszközök, tányérok, szívószálak, étel-és italtartók betiltásra kerülnek. Ezen felül szintén erre a sorsra számíthatnak a biológiailag lebomló műanyagok, melyeket régebben ún. „eco szatyrokként” vezettek be a köztudatba, de később rájöttek, hogy ez a termék pusztán apróbb darabokra esik szét, amit még nehezebb aztán összegyűjteni.

A tervezet azt is tartalmazza, hogy 2021. július 1-től az önkormányzatoknak iható vizet biztosító csapokkal kell felszerelniük a játszótereket és a sportpályákat, így elkerülhető lenne a műanyag palackos vizek fogyasztása.

Továbbá 2022. január elsejétől környezetvédelmi adó sújtja a műanyag poharakat, valamint azok fedőjét, csakúgy, mint az egyszer használatos ételtartókat is. A díj 0.05 euro, ami külön kalkulálandó a poharakra, ételdobozokra és azok fedőire. Az így befolyt összeg a Zöld Alapítvány számlájára kerül, és arra használják fel, hogy megóvják a tengert a szennyeződésektől.

Ez természetesen magában hordozza azt a tényt, hogy az ilyen termékeket gyártó cégeknek profilt kell váltaniuk, és létrehozniuk a saját újrahasznosítható rendszerüket 2023-ig, vagy csatlakozni egy már így működő termeléshez.

Mindezeken felül a filterekkel ellátott dohányárut értékesítő vállalatoknak biztosítaniuk kell egy gyűjtő vagy újrafelhasználási rendszert. A vállalatok felelősséget kell, hogy vállaljanak az emberek figyelmének felhívásában, és fedezniük kell egy részét a környezet megtisztításával kapcsolatos költségeknek is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr7216197640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása