Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Nagy-Britannia visszaküldte

2020. augusztus 05. - kalimeraeger

lopott_ikon_kalouta.jpg

Kép: Greekreporter - AMNA

Nem újdonság senki számára, hogy Nagy-Britanniában mennyi görög kincs időzik. Ezek visszaszerzésére évről évre megtörténik a görög erőfeszítés, azonban az ígérgetéseken kívül eddig nem sok érdemi cselekmény történt.

A rossz tapasztalatok azonban július végén megtörtek, amikor Nagy-Britannia 12 darab lopott vallási ikont küldött vissza Görögországnak. Az ikonokat Kaloutából (egy Ioannina közelében fekvő település) lopták el még 2005-ben, egy templomból.

Közülük a Krisztus keresztelését bemutató ikont még 2017 júniusában fedezték fel egy londoni galériában, ahol eladásra kínálták. A kincset azonnal levették az eladásra szánt kincsek listájáról, a brit rendőrség pedig elrendelte annak őrzését, mindaddig, míg minden kétséget kizáróan meg nem történt a lopott ikon beazonosítása. Ez, valamint a 11 másik megtalált görög ikon végül a Görög Kulturális Minisztérium, valamint Görögország Londoni Nagykövetsége segítségével, brit közreműködéssel jutott haza.

Az elmúlt 25 évben szervezett bűnözés indult Görögország északi részén a hatalmas értékű ikonok eltulajdonítására, melyek legtöbbször azok továbbértékesítése során akadnak fenn a hálón. A lopott ikonokat ugyanis jelentik, azok jellemzőit megadják, így a galériák és aukciósházak könnyebben be tudják azonosítani a hozzájuk került ikonok eredetét, s azonnal jelezni tudják a rendőrség számára, ha lopott kincseket vélnek felfedezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr116104810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása