Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Koccintsunk tojással!

2020. április 18. - kalimeraeger

tojastores.jpg

Fotó: Pinterest

Sok népszokás kötődik a görög húsvéthoz, ezek közül az egyik legnépszerűbb a tojáskoccintás hagyománya, melyre húsvét vasárnap kerül sor.

Ezzel a szokással a görögök egyrészt a feltámadás és az újjászületés felé mutatják ki tiszteletüket, másrészt kiváló családi program is annak eldöntésre, kinek a tojása marad épen.

A tojáskoccintáshoz a tojásokat pirosra festik, a szín Krisztus vérét, és megfőzik, így a kemény héj pedig Jézus sírját szimbolizálja. A két tojás egymáshoz ütése a feltámadásra emlékeztet.

De hogyan is tegyük ezt?

A játékot magát tsougrisma-nak hívják (τσουγκρισμα), egyszerre két résztvevő és két tojás szükségeltetik hozzá. Egyikőjük a tojása tetejét vagy alját a másikéhoz üti. A cél, hogy a másikénak a héja megrepedjen. Akié egyben marad, mehet tovább az esetleges többi játékban résztvevő piros tojására, és megismételheti az előbbit. A győztes az lesz természetesen, akinek a játék végére eredeti állapotban marad a választott tojása. Úgy tartják, őt egész évben szerencse kíséri majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr4615621214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása