Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Nagyon görög fetás kenyérke

2020. március 07. - kalimeraeger

Holnap vasárnap, ami igazán remek alkalom arra, hogy összedobjatok egy isteni fetás kenyérkét. Vagy inkább négyet, ugyanis ebből a receptből pont annyi jön ki. Komolyan tanácsoljuk, hogy álljatok neki, mert ilyen finom fetás kenyeret még tuti, hogy nem ettetek. (Ha mégis, küldjetek receptet, közkinccsé tesszük! :)

Akis Petretzikis receptje következik, róla ITT olvashattok bővebben.

fetas_kenyer.jpg

Kép: https://akispetretzikis.com

Hozzávalók:

  • 8 g szárított élesztő
  • 300 g szobahőmérsékletű víz
  • 1 csipet kristálycukor
  • 500 g liszt
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • bors
  • 1 evőkanál koriandermag
  • 300 g feta

Az összeállításhoz:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 50 g szezámmag

Elkészítés:

  • Egy keverőtálba öntsük bele a vizet, az élesztőt, a cukrot, és keverjük össze egy kézi habverővel.
  • Adjuk hozzá a lisztet, a 2 evőkanál olívaolajat, és a mixer dagasztókanalával dagasszuk 3-4 percig közepes fokozaton. Amikor a tészta kezd összeállni, adjuk hozzá a sót.
  • Helyezzünk egy serpenyőt a tűzhelyre, adjuk hozzá a koriandermagot, és pirítsuk aranybarnára. Ha kész, tegyük egy mozsárba, és alaposan törjük össze.
  • Adjuk a koriandert a tésztához, és még egy percig dagasszuk tovább, amíg az elegyedik a tésztával.
  • Tegyük a tésztát egy tálba, fedjük le fóliával, és kelesszük egy órán keresztül.
  • Az egy óra elteltével egy lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát nagyra és vékonyra.
  • Morzsoljuk össze a fetát, fedjük le vele a tésztát, majd locsoljuk meg egy evőkanál olívaolajjal és szórjuk meg borssal.
  • Tekerjük fel szorosan, majd vágjuk 4 egyenlő részre. Használjunk két tepsit, mivel a kenyérkéink még sokat kelnek a későbbiek folyamán.
  • Mindegyik kenyérke tetejét vágjuk be 4-4 helyen, majd toljuk el egymástól ellentétes irányba a bevágott részeket (jobbra-balra-jobbra-balra).
  • Locsoljuk meg a kenyérkéket darabonként egy-egy evőkanál olívaolajjal, szórjuk meg szezámmaggal, majd fedjük le konyharuhával, hogy 30 perc alatt még nagyobbra nőhessenek.
  • Melegítsük elő a sütőt 170ο C-ra.
  • Süssük a kenyérkéket 40 percig, majd a sütőből kivéve hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat! Kali orexi!

Akis oldalát ITT találhatjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr7215509790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása