Holnap vasárnap, ami igazán remek alkalom arra, hogy összedobjatok egy isteni fetás kenyérkét. Vagy inkább négyet, ugyanis ebből a receptből pont annyi jön ki. Komolyan tanácsoljuk, hogy álljatok neki, mert ilyen finom fetás kenyeret még tuti, hogy nem ettetek. (Ha mégis, küldjetek receptet, közkinccsé tesszük! :)
Akis Petretzikis receptje következik, róla ITT olvashattok bővebben.
Kép: https://akispetretzikis.com
Hozzávalók:
- 8 g szárított élesztő
- 300 g szobahőmérsékletű víz
- 1 csipet kristálycukor
- 500 g liszt
- 3 evőkanál olívaolaj
- só
- bors
- 1 evőkanál koriandermag
- 300 g feta
Az összeállításhoz:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 50 g szezámmag
Elkészítés:
- Egy keverőtálba öntsük bele a vizet, az élesztőt, a cukrot, és keverjük össze egy kézi habverővel.
- Adjuk hozzá a lisztet, a 2 evőkanál olívaolajat, és a mixer dagasztókanalával dagasszuk 3-4 percig közepes fokozaton. Amikor a tészta kezd összeállni, adjuk hozzá a sót.
- Helyezzünk egy serpenyőt a tűzhelyre, adjuk hozzá a koriandermagot, és pirítsuk aranybarnára. Ha kész, tegyük egy mozsárba, és alaposan törjük össze.
- Adjuk a koriandert a tésztához, és még egy percig dagasszuk tovább, amíg az elegyedik a tésztával.
- Tegyük a tésztát egy tálba, fedjük le fóliával, és kelesszük egy órán keresztül.
- Az egy óra elteltével egy lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát nagyra és vékonyra.
- Morzsoljuk össze a fetát, fedjük le vele a tésztát, majd locsoljuk meg egy evőkanál olívaolajjal és szórjuk meg borssal.
- Tekerjük fel szorosan, majd vágjuk 4 egyenlő részre. Használjunk két tepsit, mivel a kenyérkéink még sokat kelnek a későbbiek folyamán.
- Mindegyik kenyérke tetejét vágjuk be 4-4 helyen, majd toljuk el egymástól ellentétes irányba a bevágott részeket (jobbra-balra-jobbra-balra).
- Locsoljuk meg a kenyérkéket darabonként egy-egy evőkanál olívaolajjal, szórjuk meg szezámmaggal, majd fedjük le konyharuhával, hogy 30 perc alatt még nagyobbra nőhessenek.
- Melegítsük elő a sütőt 170ο C-ra.
- Süssük a kenyérkéket 40 percig, majd a sütőből kivéve hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat! Kali orexi!
Akis oldalát ITT találhatjátok.