Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Eljött a martis ideje!

2020. március 01. - kalimeraeger

martis_2_1.jpg

Kép: Pinterest

A tavasz beköszönte Görögországban egy ókori hagyomány ünneplését is jelenti.

A martis tradíciója a mai napig igen népszerű, március 1-jétől a görögök kortól függetlenül fehér és piros fonalból készített karkötőt kezdenek el hordani.

A hagyomány Demeterhez és Perszephonéhoz köthető, és több ezer évre nyúlik vissza. Elefsínában ekkoriban titkos vallási szertartásokat tartottak, az ide zarándoklók pedig egy kroki nevű karkötőt viseltek a jobb kezükön és a bal bokájukon. Ez az ókori tradíció a mai napig él Hellászban, ám van néhány szabály, amitől nem szabad eltérni a szimbolikus karkötő készítésekor és hordásakor.

A legfontosabb, hogy a karkötőt március 1-jén kell felkötni, és fehér, valamint piros fonalból kell készíteni. Előbbi szín a tisztaságot, az utóbbi az életet és a szenvedélyt szimbolizálja.

Az ókorban úgy tartották, hogy a karkötő megvédi viselőit a betegségektől, illetve a márciusi erős napsugaraktól. A szokás egy régi hozadéka, hogy a martist viselő, amint virágos fát lát márciusban, leveszi a karkötőjét, a növényre helyezi, hogy annak bőséges termése legyen, és mentesüljön a kártevőktől.

Egy másik kedves szokás az első fecske megpillantásához köthető. Aki meglátja az első madarat, leveszi karkötőjét, és ráköti egy rózsabokorra, így biztatva a fecskét a fészekrakásra.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr4315499282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása