Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

A mesebeli Nymphaio

2020. január 08. - kalimeraeger

nyphaio.jpg

Kép: Greekreporter

Tartsatok velünk a tündérmesék színhelyére!

A Makedónia tartomány nyugati részén, Florina mellett található kis település több olyan listán is szerepelt, amelyen Európa tíz legszebb falvát rangsorolják. Az UNESCO Melina Mercouri Nemzetközi díját is elnyerte már, amiért ennyire ügyel a terület kulturális örökségének és természeti értékeinek megóvására.

Az 1360 méteres tengerszint feletti magasságon fekvő község a Vitsi (más néven Verno) hegyen fekszik, sűrű erdő ölelésében. Az egyedi építészet, lenyűgöző paloták, kövezett utcák, és a hihetetlenül szép természeti környezet adja Nymphaio báját. A falu a mai napig meg tudta tartani eredeti karakterét, hiszen az újonnan épülő házaknak is követnie kell a hagyományos építészeti előírásokat.

A település története az 1300-as évekre nyúlik vissza, a neve pedig egészen 1929-ig Niviesta vagy Nevesta volt. A 17. század végén, mint a Balkán egyik legnagyobb ezüstművészeti központja lett ismert. Ez pedig az elkövetkezendő három évszázadban így maradt.

Nymphaio fénykora visszatükröződik impozáns kőépületeiben, melyek az egész falut beragyogják. Habár az 50-es és 60-as években sokan vándoroltak el innen, az utóbbi időben többen tértek vissza, hogy közelebb legyenek a gyökereikhez.

A település báján kívül azonban mi más fogadja itt a látogatót? A természet az, ami megfogja az erre járót. A közeli Zazari község és a Heimaditida-tó remek kirándulóhelyek, ahol több száz madár- és egyéb állatfajt, többek között egy veszélyeztetett cigányrécét is megfigyelhetünk. Sőt, mi több, az Arcturos menedéknek hála barna medvékkel is találkozhatunk. A történelemben jobban elmerülni kívánókat pedig szeretettel várja az Aranyműves, Népművészeti és Történelmi Múzeum.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr7815399782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása