Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

7 érdekesség Nagy Szent Vaszilioszról

2020. január 01. - kalimeraeger

agios_vasilis_2.jpg

Január 1. napja Nagy Szent Vasziliosz napja, lássunk róla néhány érdekességet!

1. Nagy Szent Vasziliosz (Ἅγιος Βασίλειος ὁ Μέγας) 330-ban a mai Törökország területén látta meg a napvilágot, egy nagyon vallásos család gyermekeként.

2. A család olyannyira vallásos volt, hogy nemcsak Vaszilioszt, hanem  4 testvérét is szentté avatták életükben véghez vitt cselekedeteik miatt.

3. Vasziliosz eredetileg jogot és retorikát tanult, később jött csak rá, hogy nem ezekkel, hanem inkább segítségnyújtással szeretne foglalkozni.

4. Egyik testvérével, Makrinával, valamint néhány barátjával együtt Makrina birtokán kolostort hozott létre, az ott eltöltött 5 év alatt dolgozta ki azt a szerzetesi szabályzatot, ami a mai napig érvényben van az ortodox kolostorokban.

5. Vaszilioszt 362-ben szentelték pappá, 3 évvel később presbiter lett, 370-ben pedig püspökké szentelték, később mint Caesaria püspöke, Pontosz egyházmegye exarchájává és metropolitájává is vált. 

6. Nagy Szent Vasziliosz 379. január 1-jén hunyt el, sajnos nem érte meg a II. Egyetemes Zsinatot, mely lezárta az ariánus vitát, melyben ő is sokat küzdött.

7. Nagy Szent Vaszilioszról kapta a nevét a vaszilopita is, a hagyomány szerint Vasziliosz a szegényeknek gyűjtött adományokat akarta ezen a módon igazságosan elosztani.

El ne felejtsetek Vaszilopitát sütni! Tippeket IDE KATTINTVA találhattok!

Nagyon boldog, egészséges, sikeres új évet kívánunk mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr4515379064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása