Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

A Karavaki-díszítés nyomában

2019. december 28. - kalimeraeger

karavaki_thessaloniki.jpg

Kép: Pinterest - Thessaloniki

Korábban már írtunk arról, hogy a hajódíszítés dodekaimerohoz kötődő hagyománya régmúlt időkre nyúlik vissza, most lássuk a részleteket!

Leginkább a szigeteken, illetve a szárazföld partközeli területein jellemző ez a tradíció, amely az idők során ugyan sokat kopott, hiszen már szinte minden család karácsonyfát dekorál az ünnepekkor, de a fa mellett a hajódíszítés is megmaradt.

A Karavaki, vagyis a kis hajó díszítésének szokása a görög nemzet tengerrel való kapcsolatához köthető.

A hellének az ókor óta a mai napig roppant büszkék számtalan hajósukra, merész kapitányaikra, a nemzet szimbólumaira. Régen a szigetek szinte minden férfiúja hónapokra elhajózott a családjától, akik aggódva várták őket haza. A családfők gyakran hadakoztak viharral és cudar időjárással az ünnepek alatt, hogy gazdag zsákmánnyal térhessenek vissza. Ez az idő egyben imákkal teli periódus is volt, és csak akkor szakadt vége, mikor a család nőtagjai megkönnyebbülten vették észre szerettük hajójának közeledését a horizonton.

Egy másik elképzelés szerint a hajót Szent Nikolaosz ünnepén, december 6-án díszítik fel, ő ugyanis a tengerészek védőszentje.

Ami biztos, hogy nem a tradíció kialakulása a fontos, hanem hogy a szokás túlélte az évszázadokat, és a mai napig gyönyörködhetünk benne.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr5215369710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása