Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Amikor a kenyér a művészettel találkozik a karácsonyi asztalon

2019. december 22. - kalimeraeger

hristopsomo.jpg

Kép: Akis Petretzikis

Ahogy arról már írtunk, Görögországnak is megvannak a maga jellegzetes ünnepi süteményei (IDE KATTINTVA nagyszerű recepteket olvashattok), de van valami, ami nélkül sok családban elképzelhetetlen a karácsonyi menü.

A Hristopsomo, vagyis Krisztus kenyere már évszázadok óta a görög ünnepek része. Hagyományosan szenteste készítik el, és karácsony napján szolgálják fel, mikor az egész család összegyűlt. Úgy tartják, az édes kenyér áldást hoz az egész rokonságnak az ünnepek alatt.

A Hristopsomo tésztáját két részre osztják. A nagyobbik alkotja a kenyér alapját, a valamivel kisebből pedig egy nagy keresztet formáznak, valamint egyéb más, szimbolikus formát alakítanak ki. Utóbbiak gyakran a családra jellemző minták, például ha halkereskedő famíliáról van szó, a tészta tetején halacskák díszelegnek.

A régi, mezőgazdaság orientáltabb időkben a kenyeret gyakran virágokkal, levelekkel, gyümölcsökkel tarkították, és így reménykedtek a jó termésben és a gazdag állatállományban.

A Hristopsomo és egyben a kereszt közepére diót helyeznek, ami az életet és a termékenységet szimbolizálja. A dió héja barlangként is értelmezhető, utalva ezzel az akolra, ahol Jézus született.

Manapság ennek a hagyományos ételnek az elkészítése igazi keringőre felkérés a pékek számára, akik nem győznek szebbnél szebb alkotásokat létrehozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr2315362936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása