Kép: Akis Petretzikis
Ahogy arról már írtunk, Görögországnak is megvannak a maga jellegzetes ünnepi süteményei (IDE KATTINTVA nagyszerű recepteket olvashattok), de van valami, ami nélkül sok családban elképzelhetetlen a karácsonyi menü.
A Hristopsomo, vagyis Krisztus kenyere már évszázadok óta a görög ünnepek része. Hagyományosan szenteste készítik el, és karácsony napján szolgálják fel, mikor az egész család összegyűlt. Úgy tartják, az édes kenyér áldást hoz az egész rokonságnak az ünnepek alatt.
A Hristopsomo tésztáját két részre osztják. A nagyobbik alkotja a kenyér alapját, a valamivel kisebből pedig egy nagy keresztet formáznak, valamint egyéb más, szimbolikus formát alakítanak ki. Utóbbiak gyakran a családra jellemző minták, például ha halkereskedő famíliáról van szó, a tészta tetején halacskák díszelegnek.
A régi, mezőgazdaság orientáltabb időkben a kenyeret gyakran virágokkal, levelekkel, gyümölcsökkel tarkították, és így reménykedtek a jó termésben és a gazdag állatállományban.
A Hristopsomo és egyben a kereszt közepére diót helyeznek, ami az életet és a termékenységet szimbolizálja. A dió héja barlangként is értelmezhető, utalva ezzel az akolra, ahol Jézus született.
Manapság ennek a hagyományos ételnek az elkészítése igazi keringőre felkérés a pékek számára, akik nem győznek szebbnél szebb alkotásokat létrehozni.