Figyelem! A következőkben egy görög húsétel vegetariánusított (tudjuk, hogy nincs ilyen szó) változatát olvashatjátok, hiszen nem mindenki szereti a húst, és van, hogy a húsevőknek is jól esik a szünet.
Vegetariánus souzoukakia következik Akis Petretzikis konyhájából (és igen, a "rendes" souzoukakia receptjét is megmutatjuk Nektek a következő részben).
Akis Petretzikis-ről IDE KATTINTVA olvashattok érdekességeket.
Hozzávalók:
A vegetariánus "fasírtokhoz":
- 500 g csicseriborsó
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál sütőpor
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 citrom reszelt héja
- fél citrom leve
- 3 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál menta
- 1 evőkanál petrezselyem
- só
- bors
- 200 g liszt
A szószhoz:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 vöröshagyma
- 1 rúd fahéj
- 3 babérlevél
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál kristálycukor
- 1 evőkanál paradicsompaszta
- 3 paradicsom
- só
- bors
- chili ízlés szerint
A tálaláshoz:
- főtt rizs
- friss oregánó
- 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
Vegetariánus "fasírtok":
- Helyezzük a csicseriborsót egy tálba, öntsük fel vízzel, adjunk hozzá sót. Áztassuk 12 órán vagy egy éjszakán át, amíg megpuhul.
- Amikor kész, szűrjük le, öblítsük, majd szárítsuk meg. Tegyük turmixgépbe, és olyan rövid ideig turmixoljuk, hogy ne masszát, hanem darabos csicseriborsót kapjunk.
- Tegyük át a csicseriborsót egy tálba, adjuk hozzá az olívaolajat, a sütőport, a köményt, a citromlét, az összevágott hagymát, a felvágott mentát, a sót és a borsot. Alaposan keverjük össze.
- A masszából készítsünk henger alakú "fasírtokat", majd mártsuk bele lisztbe.
- Hevítsünk fel egy serpenyőt közepes hőmérsékletre, adjuk hozzá az olívaolajat, és hagyjuk felforrósodni. Tegyük bele a hengereket és süssük aranybarnára, majd itassuk le róluk a felesleges zsírt.
A szósz:
- Egy kiöblített serpenyőbe tegyük bele az olívaolajat, a finomra vágott hagymát, a fahéjat, a babérleveleket, a szárított oregánót, a borsot, a felaprított fokhagymát, a krisztálycukrot és a paradicsompasztát. Ha szeretjük, mehet bele egy kis chilli is. Keverjük össze.
- Adjuk hozzá az összevágott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk. Alacsonyabb hőfokon főzve adjuk hozzá a vega "fasírtokat", fedjük le egy fedővel és lassan forraljuk 10 percig.
- Tálaljuk rizzsel, kakukkfűvel, friss oregánóval és olívaolajjal.
Jó étvágyat! Kali orexi!
Kép: Akis Petretzikis
Akis honlapja ITT érhető el.