Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Vegák, figyelem!

2019. november 22. - kalimeraeger

Figyelem! A következőkben egy görög húsétel vegetariánusított (tudjuk, hogy nincs ilyen szó) változatát olvashatjátok, hiszen nem mindenki szereti a húst, és van, hogy a húsevőknek is jól esik a szünet.

Vegetariánus souzoukakia következik Akis Petretzikis konyhájából (és igen, a "rendes" souzoukakia receptjét is megmutatjuk Nektek a következő részben).

Akis Petretzikis-ről IDE KATTINTVA olvashattok érdekességeket.

vega_souzoukakia.png

Hozzávalók:

A vegetariánus "fasírtokhoz":

 

  • 500 g csicseriborsó
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél citrom leve
  • 3 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál menta
  • 1 evőkanál petrezselyem
  • bors
  • 200 g liszt

A szószhoz:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 vöröshagyma
  • 1 rúd fahéj
  • 3 babérlevél
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 evőkanál paradicsompaszta
  • 3 paradicsom
  • bors
  • chili ízlés szerint

A tálaláshoz:

  • főtt rizs
  • friss oregánó
  • 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

Vegetariánus "fasírtok":

  • Helyezzük a csicseriborsót egy tálba, öntsük fel vízzel, adjunk hozzá sót. Áztassuk 12 órán vagy egy éjszakán át, amíg megpuhul.
  • Amikor kész, szűrjük le, öblítsük, majd szárítsuk meg. Tegyük turmixgépbe, és olyan rövid ideig turmixoljuk, hogy ne masszát, hanem darabos csicseriborsót kapjunk.
  • Tegyük át a csicseriborsót egy tálba, adjuk hozzá az olívaolajat, a sütőport, a köményt, a citromlét, az összevágott hagymát, a felvágott mentát, a sót és a borsot. Alaposan keverjük össze.
  • A masszából készítsünk henger alakú "fasírtokat", majd mártsuk bele lisztbe.
  • Hevítsünk fel egy serpenyőt közepes hőmérsékletre, adjuk hozzá az olívaolajat, és hagyjuk felforrósodni. Tegyük bele a hengereket és süssük aranybarnára, majd itassuk le róluk a felesleges zsírt.

A szósz:

  • Egy kiöblített serpenyőbe tegyük bele az olívaolajat, a finomra vágott hagymát, a fahéjat, a babérleveleket, a szárított oregánót, a borsot, a felaprított fokhagymát, a krisztálycukrot és a paradicsompasztát. Ha szeretjük, mehet bele egy kis chilli is. Keverjük össze.
  • Adjuk hozzá az összevágott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk. Alacsonyabb hőfokon főzve adjuk hozzá a vega "fasírtokat", fedjük le egy fedővel és lassan forraljuk 10 percig.
  • Tálaljuk rizzsel, kakukkfűvel, friss oregánóval és olívaolajjal.

Jó étvágyat! Kali orexi!

Kép: Akis Petretzikis

Akis honlapja ITT érhető el.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr8915320384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása