Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Ciprus, Margaret Thatcher és egy váza

2019. november 03. - kalimeraeger

christie_s.jpg

Kép: howtospendit.ft.com

De vajon mi a kapcsolat?

Egy igen különös incidensről rántotta le a leplet nemrégiben Maria Paphiti történész, melynek egy, Ciprus által valaha az Egyesült Királyságnak adott állami ajándékhoz van köze.

A történet tavaly májusban kezdődött, mikor is a Christie’s aukciós ház eladott egy ókori vázát. Paphiti, aki a bizánci művészetek specialistája, felfedezte, hogy az értékesített tárgy nem lehetett magántulajdoni gyűjtemény. Márpedig ebben az esetben nem adható el.

1988-ban az akkori ciprusi miniszterelnök, George Vassiliou ajándékozta ezt a 2700 éves vázát Margaret Thatcher-nek, aki abban az időben az Egyesült Királyság miniszterelnöke volt. Vassiliou előzőleg természetesen beszerezte a szükséges engedélyeket, hogy ajándéka törvényes legyen, másképpen az ókori emlék el sem hagyhatta volna az országot.

Minek utána állami és nem személyes ajándékról volt szó, a váza igazából nem egy Thatchernek, hanem az országának szóló ajándék volt (a brit hivatalnokok egyébiránt nem tarthatnak meg 140 fontnál magasabb értékű állami ajándékot, hacsak nem kifizetik annak valós értékét).

Mikor májusban a vázát 6000 fontért áruba bocsájtották, Cipruson ez igen heves reakciót váltott ki.

„Miután lejárt Margaret Thatcher miniszterelnöksége, a váza továbbra is a Downing Street alatti lakás díszét lett volna hivatott képezni. A később itt regnálók közül senkinek sem szabadott volna értékesítenie azt” – írta Twitteren Androula Vassiliou, az egykori first lady.

Ciprus jelenleg a brit kormány magyarázatát várja az ügyben.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr7615286052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása