Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Mit ünnepelnek a görögök október 28-án?

2019. október 28. - kalimeraeger

ohi.jpg

Kép: Twitter

Október 28. az OHI, vagyis a NEM napja, Görögország egyik legfontosabb nemzeti ünnepe.

De mit ünnepelnek a görögök ezen a napon? Mi történt 1940. október 28-án, előtte és utána Görögországban?

1940-ben már javában folyt a második világháború. A hitleri Németország sikert sikerre halmozva több európai országot is elfoglalt. Mussolini irigykedve tekintett a német sikerekre, ezért fejébe vette, hogy Olaszország befolyását növeli a Balkánon.

Október 15-én az olasz vezérkar megtervezte a görögországi hadműveletet, amely gyors, meglepetésszerű támadásra alapozta a sikert. Nem is késlekedtek sokat: ekkor már felsorakozott az olasz haderő a görög-albán határ közelében.

Október 28-án, hajnali 3 óra körül, Emanuelle Grazi görögországi olasz diplomata átadta Ioannis Metaxas miniszterelnök számára az olasz diktátumot, melynek lényege az volt, hogy az olasz csapatok szabadon átvonulhatnak Görögországon keresztül, miközben a görögök az olaszok rendelkezésére bocsátanak fontos görög stratégiai pontokat. Október 28. napja azért vonult be a történelembe, mert ez volt az a nap, amikor Metaxas NEM-mel válaszolt az olasz ultimátumra, és ezzel kezdetét vette a görög-olasz háború.

Ezt követően a görögök legyőzték az olasz sereget, és ezzel véghez vitték azt, ami addig nem sikerült: magukénak tudhatták az első szövetséges győzelmet Európában, azt, ami erőt adott a további kitartásra a többi nemzetnek is.

1941. április 6-án megindultak a katonai hadműveletek: a német támadás Bulgárián és Jugoszlávián át, megkerülve a görög védvonalat, április 24-én pedig Görögország is kapitulált. Ezután következett 4 év német-olasz-bolgár megszállás.

1941 szeptemberében létrejött a Nemzeti Felszabadító Front, az EAM, s megkezdődött a szervezett ellenállás. A helyzetet nehezítette, hogy az 1940-es olasz-görög háború, valamint a megszállók fosztogatásai nyomán és a kemény tél következtében, nagy éhínség pusztított országszerte. 1941. május 30-31-ének éjjelén két diák, Aposztolosz Szandasz és Manolisz Glezosz leszedték az Akropoliszról a horogkeresztes zászlót és a helyére felhúzták a görög zászlót.

A nemzeti frontba tömörült pártok politikai szövetségének eredményeként 1944 márciusában a felszabadított területeken megalakult az ideiglenes kormány, amely végül átvette az ország politikai vezetését, a népi hadsereget, valamint Görögország bel- és külföldi képviseletének kizárólagos jogát. Fő céljai: együtt harcolni a szövetségesekkel a fasizmus ellen, biztosítani a felszabadulás után a néptömegek szabad akaratának kifejezését és a népnek megfelelő társadalmi rend létrehozását.

A görög nép kitartása méltó például szolgálhat valamennyiünk számára.

Október 28. tehát egy olyan évforduló, mely méltó jelképe a görög nemzeti öntudatnak, a bátorságnak, a kitartásnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr3515268274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása