Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Varázsolj mediterrán hangulatot otthon!

1. rész

2019. augusztus 08. - kalimeraeger

leander.jpg

Új sorozatunkban azt szeretnénk nektek megmutatni, hogyan varázsolhattok görögös hangulatot az otthonotokban. Pár apró trükk is elég, és máris visszaköszön a hellén életérzés. Így sokkal könnyebb kivárni a következő nyaralást.

A sort egy csodaszép növénnyel kezdjük, melynek hatalmas előnye, hogy igen strapabíró, így azoknak is bátran ajánljuk, akik nem mozognak otthonosan a növénytartás világában. A leander egyszerűen mindenkinek való.

Görög kirándulásaitok alkalmával biztos ti is felfigyeltetek már erre a növényre. Van, hogy bokorként terebélyesedik, van, hogy egész erős faként (akár három méteresre is megnőhet) ontja virágait. Hellász-szerte rengeteg helyen előfordul, sokszor az autópálya középső szalagkorlátjai között is felfedezhetjük. Szimpla vagy dupla szirmú virágai rózsaszín, bordó, fehér, sárga színekben pompáznak, egészen júniustól szeptemberig. Már az ókorban is dísznövényként dekorálta környezetét, krétai ábrázolásokon már a Kr.e. 14. században megjelenik.

Az örökzöld leander jól tűri a szárazságot, de a sok vizet is (utóbbit télen csak mérsékelten). Az sem gond, ha valakinek déli fekvésű az erkélye, és a Nap hosszú órákig odatűz. Fagy előtt azonban érdemes bentre (akár a lépcsőházba) menekíteni. A tápoldatot külön meghálálja. Az elnyílt virágokat mindig távolítsuk el az ágakról!

Szaporítsa legegyszerűbben hajtatással kivitelezhető. A kb. 20 centi hosszú lemetszett, majd meleg, árnyékos helyen vízbe állított hajtások 1-2 hónap alatt gyökeret eresztenek, és ültethetőek. A legideálisabb erre a tavaszi visszametszés ideje, és érdemes akkora üveg behelyezni, amelyben az ág kivétele nélkül is tudunk 3 naponta vizet cserélni. Vigyázzunk azonban, mert levelei mérgezőek, így miután megérintettük, alaposan mossunk kezet, és a gyerekeket tartsuk távol a növénytől! A benne található oleandrin nevű glükozidát megfelelő mennyiségben fejfájást, rosszullétet okozhat.

Jó kertészkedést!

Fotó:Pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr6114989410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása