Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Mati, a vigyázó szem

2019. július 04. - kalimeraeger

mati_2.jpg

Bármerre járunk is Görögországban, a házakon, az ajtókon, az autókban, a buszokon, a hajókon, a szuvenírboltokban, az ékszereken, s még megannyi helyen köszön vissza egy motívum, mégpedig a vigyázó szemé, azaz a matié.

A sötétkék alapon világoskék, általában kör vagy csepp alakú szem valójában egy amulett, mely a hagyomány szerint a szemmel verés, valamint a rossz ellen véd. A hiedelem szerint ugyanis vannak olyan emberek, akik csupán a tekintetükkel képesek másokra bajt hozni, ezért sem szeretik a görögök, ha hosszasan megbámulják őket.

Nagyon népszerű a mati motívumot tartalmazó ékszer, mely közvetlenül a testhez simulva a leghatékonyabb védelmet biztosítja a fent sorolt rossz hatások ellen.

A mati azonban nemcsak Görögországban, hanem Törökországban és az arab világ egy részén is ismert, ott nazarnak, vagy "Allah szemének" nevezik, azonban ez utóbbi elnevezést csak a külföldiek használják, hiszen az iszlámban tilos az Istenábrázolás, így Allah szemét sem lehet megjeleníteni.

Kép: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr7314926322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása