Közeleg a görögök egyik legnagyobb (ha nem a legnagyobb) ünnepe, a húsvét, melynek egyik ikonikus, ki nem hagyható étele a tsoureki (ejtsd: cureki), azaz a fonott kalács.
Ma egy édes verziót mutatunk Akis Petretzikis konyhájából. Süssétek meg!
Kép: https://akispetretzikis.com
Hozzávalók:
- 600 g liszt
- 120 g kristálycukor
- 18 g száraz élesztő
- 1 narancs reszelt héja
- 1 teáskanál só
- 200 g víz
- 80 g tej
- 60 g vaj
- 2 tojás
A tálaláshoz:
- 1 tojássárgája egy kis vízzel hígítva
- fehér és fekete szezámmag
- mák
- 5 tojás, megfőzve, pirosra festve
Elkészítés:
- Egy tálban keverjük össze a 200 gramm lisztet, a cukrot, a sót, az élesztőt és a reszelt narancshéjat.
- Melegítsük fel a tejet a vízzel és a vajjal egy serpenyőben, addig, míg a keverék langyos nem lesz, de ne melegítsük túl.
- Adjuk hozzá a tejes keveréket a lisztes keverékhez, és alaposan keverjük össze.
- Adjuk hozzá a két tojást, majd folytassuk a keverést. Miután összedolgoztuk a tésztát, adjuk hozzá a többi lisztet, és helyezzük egy liszttel megszórt nyújtódeszkára. Gyúrjuk addig, amíg tésztánk elasztikus nem lesz.
- Dagasszuk 10 percig, ezt nemcsak kézzel, hanem egy olyan mixerrel is megtehetjük, amely rendelkezik dagasztó fejjel.
- Tegyük át a tésztát egy tálba, vékonyan kenjük be olajjal, takarjuk le egy konyharuhával, és tegyük félre fél órára pihenni.
- Ezt követően osszuk a tésztát 3 egyenlő részre. A 3 részt külön-külön addig sodorjuk, míg körülbelül 1-1 méter hosszú "hurkákat" nem kapunk. Tegyük egymás mellé a 3 szálat, majd a tetejénél összenyomva fonjuk össze őket. A kész fonatból formáljunk koszorút.
- Tegyük a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
- Takarjuk le újból egy tiszta konyharuhával, és tegyük meleg helyre, hogy megkelhessen.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Keverjük el a tojássárgáját egy kis vízzel, majd kenjük meg a kalács tetejét.
- Szórjuk meg a tetejét a fehér és a fekete szezámmaggal, valamint a mákkal.
- Süssük körülbelül 35-40 percig.
- Amikor kész, hagyjuk teljesen kihűlni, és dekoráljuk tetszőlegesen elhelyezett piros, főtt tojásokkal.
Jó étvágyat! Kali orexi!
Recept forrása: https://akispetretzikis.com