Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Húsvét kalácsba fonva

2019. április 24. - kalimeraeger

Közeleg a görögök egyik legnagyobb (ha nem a legnagyobb) ünnepe, a húsvét, melynek egyik ikonikus, ki nem hagyható étele a tsoureki (ejtsd: cureki), azaz a fonott kalács.

Ma egy édes verziót mutatunk Akis Petretzikis konyhájából. Süssétek meg!

tsoureki_1.jpg

Kép: https://akispetretzikis.com

Hozzávalók:

  • 600 g liszt
  • 120 g kristálycukor
  • 18 g száraz élesztő
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 teáskanál só
  • 200 g víz
  • 80 g tej
  • 60 g vaj
  • 2 tojás

A tálaláshoz:

  • 1 tojássárgája egy kis vízzel hígítva
  • fehér és fekete szezámmag
  • mák
  • 5 tojás, megfőzve, pirosra festve

Elkészítés:

  • Egy tálban keverjük össze a 200 gramm lisztet, a cukrot, a sót, az élesztőt és a reszelt narancshéjat.
  • Melegítsük fel a tejet a vízzel és a vajjal egy serpenyőben, addig, míg a keverék langyos nem lesz, de ne melegítsük túl.
  • Adjuk hozzá a tejes keveréket a lisztes keverékhez, és alaposan keverjük össze.
  • Adjuk hozzá a két tojást, majd folytassuk a keverést. Miután összedolgoztuk a tésztát, adjuk hozzá a többi lisztet, és helyezzük egy liszttel megszórt nyújtódeszkára. Gyúrjuk addig, amíg tésztánk elasztikus nem lesz.
  • Dagasszuk 10 percig, ezt nemcsak kézzel, hanem egy olyan mixerrel is megtehetjük, amely rendelkezik dagasztó fejjel.
  • Tegyük át a tésztát egy tálba, vékonyan kenjük be olajjal, takarjuk le egy konyharuhával, és tegyük félre fél órára pihenni.
  • Ezt követően osszuk a tésztát 3 egyenlő részre. A 3 részt külön-külön addig sodorjuk, míg körülbelül 1-1 méter hosszú "hurkákat" nem kapunk. Tegyük egymás mellé a 3 szálat, majd a tetejénél összenyomva fonjuk össze őket. A kész fonatból formáljunk koszorút.
  • Tegyük a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  • Takarjuk le újból egy tiszta konyharuhával, és tegyük meleg helyre, hogy megkelhessen.
  • Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  • Keverjük el a tojássárgáját egy kis vízzel, majd kenjük meg a kalács tetejét.
  • Szórjuk meg a tetejét a fehér és a fekete szezámmaggal, valamint a mákkal.
  • Süssük körülbelül 35-40 percig.
  • Amikor kész, hagyjuk teljesen kihűlni, és dekoráljuk tetszőlegesen elhelyezett piros, főtt tojásokkal.

Jó étvágyat! Kali orexi!

Recept forrása: https://akispetretzikis.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr1414783808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása