Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Papoutsakia - nagyon görög!

2019. április 05. - kalimeraeger

Ha még nem tudjátok, mi kerüljön hétvégén az asztalra, mutatjuk. Zöldséges-húsos, igazi görög fűszerezésű "kis cipők". Kell ennél jobb?

Akis Petretzikis receptje következik. Készítsétek el!

papoutsakia.jpg

Forrás: www.akispetretzikis.com

Hozzávalók:

  • 3 közepes méretű padlizsán
  • 3 ek olívaolaj
  • 3 ek összevágott kakukkfű vagy oregánó
  • 1 hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • csipet só
  • ¼ tk őrölt fahéj
  • ¼ tk őrölt szegfűszeg
  • 250 g darált hús
  • 40 g vörösbor
  • 1 konzerv paradicsom
  • 50 g reszelt sajt
  • 1 csokor menta
  • bors

A béchamel mártáshoz

  • 25 g vaj
  • 25 g liszt
  • bors
  • 250 g szobahőmérsékletű tej
  • 50 g reszelt sajt
  • 2 tojássárgája
  • ¼ tk őrölt szerecsendió

 

Elkészítés:

A padlizsán
  • Melegítsük fel a sütőt 200 fokra.
  • Hosszában vágjuk ketté a padlizsánokat, távolítsuk el a szárakat.
  • Egy éles késsel vágjuk x alakban be a padlizsánok húsát, így jobban megsülnek.
  • Ezután két evőkanál olívaolajat, sót, borsot és kakukkfüvet masszírozzunk bele a padlizsánok húsába. Használjuk nyugodtan a kezünket.
  • Ezután a padlizsánokat vágott felükkel helyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és süssük előmelegített sütőben 30-40 percig.
  • Amikor kész, szedjük ki a sütőből és rakjuk át egy hőálló tálba, egy kanállal nyomkodjuk be a padlizsánok húsát, hogy a töltelék beleférjen.

A töltelék

  • Egy serpenyőt tegyünk a tűzhelyre, magas fokozatra, öntsünk bele egy evőkanál olívaolajat és melegítsük nagyon forróra.
  • Vágjuk fel a hagymát és a fokhagymát, és adjuk az olívaolajhoz.
  • Adjuk hozzá a cukrot, kakukkfüvet, fahéjat, szegfűszeget, a sót és a borsot.
  • Keverjük meg egy fakanállal, majd kb. 5 percig hagyjuk az egyveleget karamellizálódni.
  • Adjuk hozzá a darált húst, és 2-3 perc alatt hirtelen forgassuk meg a magas lángon.
  • Adjuk hozzá a bort és várjunk, amíg az alkohol elpárolog.
  • Adjuk hozzá a paradicsomot, majd hagyjuk 10-15 percig rotyogni.
  • Amikor kész, húzzuk le a tűzhelyről, és hagyjuk egy kicsit kihűlni.
  • Adjuk hozzá a petrezselymet, a sajtot, a kakukkfüvet és a mentát.
  • A tölteléket töltsük bele az elkészült padlizsánokba.

A béchamel szósz

  • Tegyünk egy serpenyőt közepes lángra.
  • Adjuk hozzá a vajat, a lisztet, a sót és a borsot. Keverjük, míg a vaj el nem olvad, és a keverék teljesen össze nem keveredik.
  • Adjuk hozzá a tejet 5 lépésben, minden következő lépés előtt megbizonyosodva, hogy teljesen elkeveredett a többi hozzávalóval.
  • Amint az első buborék megjelenik, húzzuk le a tűzről, hagyjuk egy kicsit hűlni.
  • Adjuk hozzá a reszelt sajtot, szerecsendiót, borsot, sót és a tojássárgáját, majd keverjük el teljesen.
  • Helyezzük a szószt a megtöltött padlizsánok tetejére, majd süssük 10-15 percig, aranybarnára.

Jó étvágyat! Kali orexi!

Forrás: https://akispetretzikis.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr8214742627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása