Ha még nem tudjátok, mi kerüljön hétvégén az asztalra, mutatjuk. Zöldséges-húsos, igazi görög fűszerezésű "kis cipők". Kell ennél jobb?
Akis Petretzikis receptje következik. Készítsétek el!
Forrás: www.akispetretzikis.com
Hozzávalók:
- 3 közepes méretű padlizsán
- 3 ek olívaolaj
- 3 ek összevágott kakukkfű vagy oregánó
- 1 hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- csipet só
- ¼ tk őrölt fahéj
- ¼ tk őrölt szegfűszeg
- 250 g darált hús
- 40 g vörösbor
- 1 konzerv paradicsom
- 50 g reszelt sajt
- 1 csokor menta
- só
- bors
A béchamel mártáshoz
- 25 g vaj
- 25 g liszt
- só
- bors
- 250 g szobahőmérsékletű tej
- 50 g reszelt sajt
- 2 tojássárgája
- ¼ tk őrölt szerecsendió
Elkészítés:
A padlizsán
- Melegítsük fel a sütőt 200 fokra.
- Hosszában vágjuk ketté a padlizsánokat, távolítsuk el a szárakat.
- Egy éles késsel vágjuk x alakban be a padlizsánok húsát, így jobban megsülnek.
- Ezután két evőkanál olívaolajat, sót, borsot és kakukkfüvet masszírozzunk bele a padlizsánok húsába. Használjuk nyugodtan a kezünket.
- Ezután a padlizsánokat vágott felükkel helyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és süssük előmelegített sütőben 30-40 percig.
- Amikor kész, szedjük ki a sütőből és rakjuk át egy hőálló tálba, egy kanállal nyomkodjuk be a padlizsánok húsát, hogy a töltelék beleférjen.
A töltelék
- Egy serpenyőt tegyünk a tűzhelyre, magas fokozatra, öntsünk bele egy evőkanál olívaolajat és melegítsük nagyon forróra.
- Vágjuk fel a hagymát és a fokhagymát, és adjuk az olívaolajhoz.
- Adjuk hozzá a cukrot, kakukkfüvet, fahéjat, szegfűszeget, a sót és a borsot.
- Keverjük meg egy fakanállal, majd kb. 5 percig hagyjuk az egyveleget karamellizálódni.
- Adjuk hozzá a darált húst, és 2-3 perc alatt hirtelen forgassuk meg a magas lángon.
- Adjuk hozzá a bort és várjunk, amíg az alkohol elpárolog.
- Adjuk hozzá a paradicsomot, majd hagyjuk 10-15 percig rotyogni.
- Amikor kész, húzzuk le a tűzhelyről, és hagyjuk egy kicsit kihűlni.
- Adjuk hozzá a petrezselymet, a sajtot, a kakukkfüvet és a mentát.
- A tölteléket töltsük bele az elkészült padlizsánokba.
A béchamel szósz
- Tegyünk egy serpenyőt közepes lángra.
- Adjuk hozzá a vajat, a lisztet, a sót és a borsot. Keverjük, míg a vaj el nem olvad, és a keverék teljesen össze nem keveredik.
- Adjuk hozzá a tejet 5 lépésben, minden következő lépés előtt megbizonyosodva, hogy teljesen elkeveredett a többi hozzávalóval.
- Amint az első buborék megjelenik, húzzuk le a tűzről, hagyjuk egy kicsit hűlni.
- Adjuk hozzá a reszelt sajtot, szerecsendiót, borsot, sót és a tojássárgáját, majd keverjük el teljesen.
- Helyezzük a szószt a megtöltött padlizsánok tetejére, majd süssük 10-15 percig, aranybarnára.
Jó étvágyat! Kali orexi!
Forrás: https://akispetretzikis.com