Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Baklava, te édes!

2019. március 21. - kalimeraeger

baklava.jpg

Ha szeretnétek egy édességet, mely garantáltan kielégíti az összes édesség utáni vágyatokat, süssetek baklavát!

Hozzávalók:

  • 2 csomag 8 lapos réteslap
  • 15 dkg olvasztott vaj

A töltelékhez:

  • 60-70 dkg durvára aprított dió/mandula/pisztácia, ki mit szeret
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg

A sziruphoz:

  • 1 citrom kifacsart leve
  • 25 dkg méz
  • 25 dkg cukor
  • 4 dl víz
  • 1 kis rúd fahéj
  • 5-6 szem szegfűszeg

Elkészítés:

  1. A tepsit kenjük ki olvasztott vajjal, erre helyezzük rá az első réteslapot, amit szintén vajazzunk meg.
  2. 4 lapot rétegezzünk így egymásra, majd szórjuk rá az első réteg cukros-diós-fűszeres száraz keveréket.
  3. Ezt borítsuk be 2, egyenként olvasztott vajjal megkent réteslappal, majd szórjunk rá tölteléket. Ezt folytassuk addig, amíg 4 lapunk marad (tehát: 4 lap-töltelék- 2 lap - töltelék - 2 lap-töltelék - 2 lap - töltelék - 2 lap-töltelék - 4 lap). Ezeket rétegenként vajjal megkenve helyezzük az utolsó adag töltelék tetejére.
  4. Mielőtt a sütőbe tennénk, még hidegen vágjuk fel először hosszában, majd vízszintesen kockákra, majd a kockákat átlósan is vágjuk el (figyeljünk, hogy az alsó rétegeket is elvágjuk).
  5. A szirup hozzávalóit forraljuk fel, a sütit locsoljuk meg a szirup felével még sütés előtt.
  6. Előmelegített sütőben kb. 10 percig erős fokozaton, majd még kb. 15-20 percig közepes erősségű fokozaton süssük, amíg a teteje el nem kezd pirulni.
  7. A sütőből kivett forró sütit locsoljuk meg egyenletesen a szirup másik felével.

Jó étvágyat! Kali orexi!

Fotó: Pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr514708028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása