Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

A Kathara Deftera (Tiszta Hétfő) - és ami mögötte van

2019. március 12. - kalimeraeger

kathari_deftera.jpg

Kép: Pinterest

Húsvéthoz közeledve szaporodnak a görög népszokások. Tegnap, azaz március 11. napján, a "tiszta hétfőn" kezdődött a negyvennapos böjt, mely Lázár napja előtti pénteken ér véget. A nagyböjt első hetét tiszta hétnek nevezik, ugyanis a test és a lélek megtisztulása mellett nagy gondot kell fordítani a minket körülvevő környezet megtisztítására is.

A tiszta hétfőt - ha az időjárás is engedi -  a családok általában a szabadban töltik, ahol előkerülnek a finomabbnál finomabb böjti ételek. A böjti szokások eltérőek, vannak, akik keményen koplalnak, míg mások az állati eredetű ételektől és az olajtól tartják távol magukat. Kivételes alkalmakkor halat azért ehetnek a böjtölő görög családok, ennek azonban az a feltétele, hogy fogjanak is, hiszen a hagyomány úgy tartja, hogy ilyenkor ördög bújik a vizekbe, és nem engedi kifogni a halat.

A lányok a tiszta hétfő előtti este sós kalácsot sütnek, annyira sósat, hogy egész éjszaka szomjazzak, hiszen aki ilyenkor megjelenik álmukban és vízzel kínálja őket, az lesz a jövendőbelijük. Annak is szerencséje lesz, aki a vacsoraasztalnál tüsszent, hiszen nagy valószínűséggel húsvétra menyasszony vagy vőlegény lesz.

A párt találni vágyó legények ilyenkor a hegyi falvakban tüzet gyújtanak, amit háromszor átugranak a szeretett leány nevét suttogva, akit szeretnének feleségül venni.

Házasodni azonban nem ajánlott ilyenkor, mert nem kíséri szerencse a böjt alatt kötött házasságokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr4514685298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása