Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Martis, a március karkötője

2019. március 01. - kalimeraeger

martis_1.jpg

Fotó: instagram.com

Ismeritek a görögök hagyományos tavaszi karkötőjét, a martis-t? (A karkötőt egyébként más balkáni népek is ismerik.)

A legenda szerint a piros-fehér fonalból készült fonott karkötőt az anyák március első napján kötötték gyermekeik csuklójára, hogy az védelmet biztosítson a nap ártó sugaraival szemben. Később aztán a karkötőt már nemcsak gyerekek, hanem felnőttek is viselték, hogy mennyi ideig, az tájegységenként eltérő volt: volt, ahol csak március hónapban, volt, ahol egészen húsvétig. A legelterjedtebb, máig tartó szokás, hogy a görögök a karkötőt március első napján kötik fel, és akkor veszik le, mikor meglátják az első fecskét, ami vitathatatlanul a tavasz hírnöke. A martis-t ekkor a kertben lévő rózsabokorra vagy fára kötik, hogy azt felhasználhassa a fecske a fészekrakás során.

Ma már egyre gyakoribb, hogy a piros-fehér fonalat a vigyázó szemmel díszítik, mely a görögök szerint dupla védelmet biztosít.

Καλό μήνα σε όλους! Jó hónapot mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr9114662777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása