Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Görög portrék - 6. rész

Sakis Rouvas

2019. február 04. - kalimeraeger

sakis_rouvas_3.jpg

A görög popzene megkerülhetetlen alakja Sakis Rouvas, aki az 1990-es évek közepére nemzetközi hírnevet szerzett, a 2004-es Eurovíziós Dalfesztiválon pedig az egész világ megismerte a nevét. És a rajongás azóta is töretlen, hiszen nem mindenki mondhatja el magáról, hogy az összes megjelent albuma legalább aranylemez lett.

A 47 éves énekes Anastasios Rouvas néven, egy igen szerény körülmények között élő család gyermekeként látta meg a napvilágot, Korfu szigetén. Rúdugróként több éremmel is gazdagította a nemzeti atlétikai csapatot, majd arculatot váltott, és modellként, televíziós műsorvezetőként és színészként kezdett el tevékenykedni. A nemzetközi közönség számára először a már említett dalversenyen tűnt fel, ahol a Shake it (ITT MEGHALLGATHATOD) című számával a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A 2006-os Athénban megrendezett Eurovízión már mint műsorvezető lépett színpadra, és három nyelven (görögül, angolul és franciául) vezényelte le a show-t. Énekesként 2009-ben visszatért a versenyre, ekkor a hetedik helyet nyerte el a This is Our Night (ITT MEGHALLGATHATOD) című számával.

sakis_rouvas_1.jpg

2005-ben olyan elismerésben részesült, amelyet előtte mindössze két honfitársa tudott bezsebelni: megjutalmazták a Word Music Award legjobb férfi előadójának járó díjjal. Dalai legtöbbször mellőzik a hagyományos görög népzenei elemeket, viszont egyaránt szólnak mindenkinek kortól, nemtől és nemzetiségtől függetlenül.

Sakis ismert a társadalmi szerepvállalásáról, erre tanúbizonyság Elpida (Remény) (ITT MEGHALLGATHATOD) című dala, mely a rákkal küzdő gyermekekért készült. Rouvas rendkívül muzikális, akusztikus- és basszusgitáron, csellón és több ütős hangszeren is játszik. A munkájához való hozzáállása lenyűgözi a vele együtt dolgozókat is: hangját és kondícióját szigorú organikus diétával tartja meg, kerüli az alkoholt és a cigarettát, sőt, utóbbi tiltott az öltözőjében.

Mi több, az énekes Hollywoodban is megfordult, magától Tom Hanks-től sajátította el a színészet alapjait. Újabb sikerként könyvelhette el, hogy a 2015-ös Chevalier című görög vígjátékot, melyben övé volt az egyik szerep, jelölték a 89. Oscar díj legjobb idegen nyelvű filmjének díjára. Nem utolsó sorban 2010-nem a görög People megválasztotta a “legszexisebb férfinek”.

sakis_rouvas_2.jpg

Sakis példás – és rendkívül zárkózott - magánéletet él. 2003 óta Katia Zygouli modell a párja, akit 2017-ben oltár elé vezetett. Otthonukat négy közös gyermekük, Anastasia, Alexandros, Ariadni és Apollo teszi igazán családi fészekké.

Miliosz Katalin

Képek forrása: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr6814608566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása