Ha eddig azt gondoltátok, hogy a cukkinifasírt egy olajos, nehéz kaja, felejtsétek el, ugyanis most elhoztunk nektek egy nagyszerű, könnyű cukkinifasírtot Akis Petretzikis konyhájából, akiről IDE KATTINTVA olvashattok bővebben.
Szóval csináljatok cukkinifasírtot! Sokat!
Hozzávalók:
- 500 g reszelt cukkini
- 2 újhagyma zöldje, finomra vágva
- 1 csokor apróra vágott menta
- 1/3 csokor apróra vágott kapor
- 1 csokor apróra vágott bazsalikom
- 2 lime leve
- 1 tk. őrölt kömény
- 2 csipet csilipehely
- 200 g morzsolt feta
- 2 tojás
- 80 g liszt
- 2-3 tk. olívaolaj
- só
- bors
Mézes-joghurtos szósz
- 200 g görög joghurt
- 1 tk. méz
- 1 tk. őrölt kömény
- só
- frissen őrölt bors
Elkészítés:
- Terítsünk egy tiszta konyharuhát egy nagy tálba!
- Reszeljük le a cukkinit (hámozatlanul) a reszelő legnagyobb lyukú oldalán!
- Sózzuk meg a cukkinit, hogy minél több levet eresszen. Keverjük össze a sót és a cukkinit!
- Fogjuk össze a konyharuha száját, és szorítsuk olyan szorosan, ahogy tudjuk, hogy a lehető legtöbb víz távozzon a cukkiniból (mintegy átszűrve a levét a konyharuhán). Ne feledjük, minél kevesebb víz marad a cukkiniben, annál ropogósabb lesz a belőle készült fasírt.
- Miután szinte minden vizet kinyomtunk a cukkiniből, adjuk hozzá a finomra vágott újhagymát, kaprot, mentát és a bazsalikomot. Adjuk hozzá a lime-levet, a köményt, a csilipelyhet, a morzsolt fetát és a 2 tojást, majd keverjük össze a hozzávalókat! Végül adjuk hozzá a lisztet, de ne lépjük túl a szükséges mértéket, hogy ne sok olajat szívjon magába a fasírt.
- Hevítsünk fel egy serpenyőt néhány kanál olívaolajjal.
- Rakjunk bele egy-egy kanál keveréket, majd a serpenyőben óvatosan nyomkodjuk szét őket korongokká.
- Süssük mind a két felét aranybarnára!
- Végül itassuk le róla a felesleges olajat egy papírtörlő segítségével.
- A szószhoz keverjük össze a hozzávalókat, és már mártogathatunk is.
- Tálaláskor adhatunk hozzá friss koriandert és lime levet, hogy még finomabb legyen.
Jó étvágyat! Kali orexi!
Akis oldalát IDE KATTINTVA tekinthetitek meg.
A recept és a kép forrása: https://akispetretzikis.com/