Ki mondta, hogy a hidegben nem lehet nyári ihletésű görög kaját enni? Mi biztosan nem, így most jól megmutatjuk, hogyan készül az isteni tiri saganaki (sült sajt), Akis Petretzikis konyhájában.
Kép: www.akispetretzikis.com
Hozzávalók:
Saganaki:
- 200 gramm görög graviera vagy kefalotiri sajt (ez egy keményebb, sós, fehér sajt, ha éppen ehhez nem jutunk hozzá, más hasonló állagú sajt is megfelelő)
- 50 gramm liszt
- 2 deciliter víz
- só
- 2 deciliter olívaolaj
Saláta:
- 100 gramm koktélparadicsom (ha színes, még vidámabb lesz a végeredmény)
- 1 uborka
- fél lilahagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál oregánó
- ízlés szerint chili
- egy fél citrom leve
- egy fél csokor koriander (ha nincs friss, szárítottból egy evőkanál)
- só
- bors
Elkészítés:
- A sajtot vágjuk háromszög alakúra, majd forgassuk meg a lisztben, gyorsan mártsuk bele a vízbe, majd újra liszt, újra víz és végül ismét liszt következik. A vizes öblítés nem azt jelenti, hogy mossuk le róla az előzőleg felvitt lisztet, hanem azt, hogy éppen csak mártsuk bele a vízbe. Miután ezzel megvagyunk, süssük ki a sajtot bő olívaolajban.
- A salátához vágjuk össze a paradicsomot, az uborkát, a hagymát, adjuk hozzá az oregánót, a chilit (elhagyható), a koriandert, a mézet, a citromlevelet, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- Készen is vagyunk, tálaljuk, és harapjunk bele a nyárba. Igen, télen is!
Jó étvágyat! Kali orexi!
Forrás: https://akispetretzikis.com