Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Zorbas, a medikán

2018. október 02. - kalimeraeger

Több, mint 100 km/órás széllel, 5 méter magas hullámokkal és hatalmas mennyiségű esővel csapott le Görögországra a hétvégén a Zorbas névre keresztelt medikán, vagyis mediterrán hurrikán. A főként a Peloponnészosz-félszigeten és a görög szigetvilágban tomboló vihar során a tűzoltóknak több, mint 1300 esetben kellett a helyszínre vonulniuk, és segíteni az emberek és járművek mentésében. Evia szigetén eltűnt embereket is keresnek.

A heves esőzés a fővárosban is okozott gondokat, tartós állapota pedig azzal fenyeget, hogy a megemelkedett vízszint miatt a medrükből kilépő folyók még több gondot okoznak.

Medikán főként ősszel vagy télen alakulhat ki a mediterrán térségben, amikor egy átlagos vihar a Földközi-tenger  meleg vize felett felerősödik, és trópusi viharhoz hasonló jegyeket és méreteket ölt. A medikán nem azonos a hurrikánnal, de ahhoz hasonlóan forog és pusztító széllel jár, így pusztított Zorbas is. Közben az Olympos-hegyen leesett az első hó, amely nem segített a kaotikus időjárási viszonyok rendezésében.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr314277691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása