Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Görögség a nagyvilágban

1. rész

2018. szeptember 20. - kalimeraeger

Bármilyen furcsának is hangzik, szerte a világon találunk olyan városokat, falvakat, településeket, melyeket görög városokról, mitológiai alakokról, az antik vagy a modern kor történelmi hőseiről neveztek el.

athen_usa.jpg

Az USÁ-ban több, mint 100 város és falu tartozik a fent említett kategóriába. Három részes sorozatunk első részében az USA legikonikusabb görög nevű településeivel, második részében Greece városával, harmadik részében egyéb érdekességekkel foglalkozunk.

Ha elmélyülten tanulmányozzuk az USA térképét, könnyen feltűnik, hogy a nevét Pallasz Athéné után kapó görög főváros, Athén igencsak népszerű volt a névválasztás során. Athén nevű települést találhatunk ugyanis Georgia, Alabama, Ohio, Indiana, Maine, New York, Pennsylvania, Tennessee, Texas, Nyugat-Virginia, Wisconsin, Louisiana, Michigan és Illinois államokban egyaránt.

Spárta sem marad alul a versenyben, Georgia, Illinois, Kentucky, Michigan, Mississippi, New Jersey, New York, Tennessee, Virginia és Wisconsin államok döntöttek úgy, hogy településeik egyikét a katonás rendjéről ismert görög városról nevezik el.

Atlasz, a Zeusz által megbüntetett titán (ő az, akinek vállán kell tartania az egész égboltot) is nagyon népszerű volt a települések keresztelőjén.  Atlanta nevű települést találhatunk ugyanis Georgia, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Louisiana, Missouri, Nebraska, New York és Texas államokban is. Atlas nevű települést Michigan és Kansas államokban, Atlantic City-t New Jersey-ben lelhetünk fel.

A homéroszi művekben feltűnő Trója is igencsak népszerű, Alabama, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Maine, Michigan, Michigan, Missouri, Montana, New Hampshire, New York, Észak-Karolina, Ohio, Pennsylvania, Dél-Karolina, Tennessee, Texas, Vermont, Virginia és Nyugat-Virginia államokban is találhatunk Troy nevű települést.

Odüsszeusz otthonáról, Ithakáról, sőt hűséges feleségéről, Penelopéról is neveztek el településeket. Ithaca Nebraska, New York és Ohio államokban, Penelope pedig Texas-ban található.

A Narcisszus hangjába beleszerelmesedő Echo, az antik görög nimfa Louisiana, Minnesota, Oregon, Texas és Utah államokban kölcsönözte nevét településeknek.

Homéroszról is számtalan települést neveztek el: Homer található Alaska, Georgia, Illinois, Indiana, Louisiana, Nebraska, New York és Ohio államokban is.

Kréta (Crete) Illinois és Nebraska államokban, Delphi Indiana, Kentucky és New York államokban található meg.

Az Olymposz-hegyről elnevezett települések Illiois, Florida és Kalifornia államokban, Marathon New York államban, Parthenon Arkansas-ban terül el.

Kép: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr3614252625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása