Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

8 dolog, amit határozottan ne csináljunk Görögországban!

2018. szeptember 19. - kalimeraeger

Mint minden országnak, Görögországnak is megvannak a maga érdekességei, jellegzetes vonásai, tiszteletben tartandó szabályai.

Lássuk, mit ne csináljunk, ha Görögországba megyünk!

1. Ne látogassunk alulöltözötten templomokat!

gorog_templom.jpg

Ha szeretnénk gyönyörködni a számtalan szebbnél szebb görög templom belső kialakításában, be kell tartanunk a templomlátogatási dress code-ot. Ez azt jelenti, hogy nem illik vállat és térdet nem takaró ruhában bemenni, ha mégis ilyen ruhát viselnénk a nagy meleg miatt, hordjunk magunknál két kendőt: egyiket a vállunkra, másikat a derekunk köré kell tekernünk. Ez a szabály a nőkre mindig igaz, a férfiak esetében néhány helyen azért sokkal megengedőbbek.

2. Ne dobjuk a WC-papírt a toalettbe!

Habár Magyarországon igen furcsának tűnhet ez a szabály, sajnos a görög vízvezetékek igen keskeny átmérőjűek, ezért könnyen eldugulnak, így dobjuk a használt papírt inkább a toalett melletti kukába!

3. Ne igyunk vizet automatikusan a csapból!

csapviz.jpg

Görögországban nem mindenhol iható a csapvíz, ezért legyünk nagyon körültekintőek, amikor fogyasztani akarunk belőle, érdeklődjük meg, az adott régióban milyen minőségű a csapvíz. Preferált, ha inkább ásványvizet veszünk, ám a hegyekben friss források várják a felüdülni vágyókat.

4. Ne fotózzunk katonai csomópontokat!

Görögországban nem szívesen veszik, ha katonai épületeket, alakulatokat fotózunk, egyes helyek megörökítése azonban illegálisnak is számít, ezért inkább ne kockáztassunk!

5. Ne keljünk át körültekintés nélkül a zebrán!

ut_4.jpg

A görög sofőrök vezetési kultúrája legendás, Görögországban például nem számít alapvetőnek a zebrán átkelni kívánó gyalogos elsőbbsége, ezért mielőtt szeretnénk átmenni az úttesten, mindig alaposan nézzünk körül, hogy megtehetjük-e.

6. Soha ne tartózkodjunk a napon napvédelem és fejfedő nélkül a melegebb hónapokban!

Görögországban nyáron nem ritka a 40 fok feletti hőmérséklet, és az UV sugárzás is igen erős. Ezért ezekben az időszakokban a fájdalmas napégés és a napszúrás elkerülése végett folyamatosan használjunk magas faktorszámú naptejet, védjük fejünket, és ha lehet, ne a legnagyobb hőségben próbáljunk napozni vagy új helyeket felfedezni.

7. Ne nyúljunk az antik helyek látnivalóihoz!

kariatidak.jpg

Az országot évről évre több millió turista keresi fel, akik mind kézzel foghatóan szeretnék érezni a múlt érintését a különféle emlékműveken, múzeumokban. A görögök azonban arra kérnek mindenkit, hogy csak a szemünkkel vigyük tovább a látnivalókat, hiszen a bőr zsíros érintése árt a műemlékeknek.

8. Ne együnk amerikai gyorséttermekben!

Ha már Görögországban vagyunk, próbáljuk ki a helyi különlegességeket. Noha az ország felkészült azokra is, akik mindenhol az európai vagy amerikai gyorsétteremlánc termékeit fogyasztják, tartsuk észben, hogy egy ország ereje a gasztronómiájában is rejlik, s ebben Görögország nagyon erős.

Fotók: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr614250169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása