Fotó: Pinterest
Nincs olyan görög, aki ne ismerné a frappét, a görögök hideg, kávés, hűsítő italát. A zaccos kávétól eltérően instant kávéból készülő különlegesség megszületése egy véletlen műve: miután a "rendes kávé" elfogyott, instant kávé, cukor és jéghideg víz hozzáadásával, shaker segítségével kísérletezték ki ezt az újdonságot.
Figyelem! Vaníliafagyi nem kell a receptbe, vagyis a frappé nem tévesztendő össze a több országban is ismeretes jegeskávéval.
A frappé elkészítésének receptje otthonról otthonra változik, ebben a cikkben a saját receptünket adjuk közre. Javasoljuk, mindenki kísérletezze ki a neki megfelelő arányokat, hiszen egyéne válogatja, ki melyik típusú (édesebb, keserűbb) változatot részesíti előnyben.
Hozzávalók (édesebb változat):
- két púpozott evőkanál Nescafe (vagy más instant kávé)
- cukor ízlés szerint (az édes változathoz adjunk ugyanannyi cukrot, mint Nescafét)
- jéghideg víz
- jégkocka
- ízlés szerint tej
Elkészítés:
A Nescafét, a cukrot és egy kis vizet tejhabosítóval, shakerrel vagy turmixxal addig habosítunk, míg az egyveleg a poharat felfordítva már nem esik ki a pohárból/edényből.
Ha tejhabosítóval dolgoztunk, óvatosan töltsük fel a poharat vízzel, adjunk hozzá ízlés szerint tejet, dobjunk bele néhány jégkockát, egy szívószálat, és már kész is a hamisítatlan görög frappé.
Ha turmixgéppel vagy shakerrel dolgoztunk, előbb a jégkockát tegyük a pohárba, majd a tejet (ha tejjel isszuk), aztán a kávéhabot, végül óvatosan öntsük fel vízzel.
Egészségünkre! Gia mas!