Akik unják már a megszokott ízeket, figyeljenek jól, mert extrém párosítás következik: olívaolaj és fagyi. Muszáj kipróbálni!
Akis Petretzikis receptje következik.
Fotó: Akis Petretzikis
Hozzávalók:
- 700 g tej (minél nagyobb zsírtartalmú)
- 300 g tejszín
- 1 vaníliarúd félbevágva, magjai kikaparva
- 9 tojássárgája
- 200 g kristálycukor
- egy csipet só
- 180 g olívaolaj
Elkészítés:
- Keverjük össze a tejet, a tejszínt és a vaníliarúd kikapart magjait egy tálban, majd adjuk hozzá a cukor 1/3 részét.
- Melegítsük fel a keveréket kavarás nélkül, addig, amíg forrni nem kezd, keverjük össze, majd vegyük le a tűzről.
- Közben keverjük össze egy mixerrel a megmaradt cukrot a tojásokkal és a sóval egy másik tálban.
- Amikor a keverék világosodni kezd, valamint volumene megnő, adjuk hozzá az olívaolajat. Verjük tovább egy percig, amíg az olívaolaj teljesen "beépül" a keverékbe.
- Adjunk egy merőkanállal a forró tejes keverékből a tojásos keverékhez, miközben folyamatosan keverjük a turmixgéppel.
- Adjunk hozzá még 2-3 merőkanállal ugyanezen a módon, ennyi már elég a tojásoknak, hogy átvegyék a hőmérsékletet, így nem készül omlett belőlük.
- Adjuk hozzá a maradék tejes keveréket a tojásos keverékhez, majd helyezzük alacsony lángú tűzhelyre.
- Melegítsük 5-6 percig, miközben folyamatosan keverjük, amíg a keverék elég sűrű nem lesz, hogy betakarja a merőkanál túloldalát.
- Amikor kész, vegyük le a tűzhelyről, és passzírozzuk át a keveréket egy szitán egy széles tálba, amelynek van teteje.
- Hagyjuk lehűlni a keveréket, fedjük le a tál tetejével, majd rakjuk be a fagyasztóba.
- Amikor lehűlt, rakjuk be egy fagylatgépbe (nagyobb teljesítményű robotgép is jó), hogy lágy, krémes állagot kapjunk.
- Tálaljuk ízlés szerinti feltéttel.
Kali orexi! Jó étvágyat!
Akis oldalát ITT találhatjátok.