Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Görög portrék - 3. rész

Eleni Foureira

2018. június 06. - kalimeraeger

Jött, látott és majdnem győzelemre vitte Ciprust az idei Eurovíziós dalfesztiválon. Erotikától túlfűtött előadásmódja mellett hangi adottságai sem elhanyagolhatók, hiszen évek óta sikeres énekesnő Görögországban, valamint hazájában, Albániában is. Hölgyeim és uraim, Eleni Foureira.

foureira_1.jpg

Születési hely: Albánia

Eleni Entela Fureraj néven, Albániában látta meg a napvilágot 1987-ben. Édesanyja, Marjeta varrónő, édesapja, Kristaq kőműves munkakörben dolgozott az akkor nem éppen nyugodt országban. Entelának három testvére született, Giorgos, Ioanna és Margareta. A család az országban dúló polgárháború eredményeképpen költözött át Görögországba, így a gyerekek Kallitheában nőttek fel.

A zene szárnyán

A kis Entela zenei vénája nagyon hamar megmutatkozott, előbb gitározni tanult, majd három éven keresztül színházban is játszott. Első igazi sikereit a Mystique nevű görög formációval érte el, a banda 2009-ben bomlott fel. A szétválás jót tett Foureira zenei karrierjének, hiszen nem sokkal később szerződést kötött az Universal Music Greece-szel. Eleni szólóalbuma 2010 decemberében jött ki, és hamar platinalemezzé vált. Ezután kiadót váltott, a Minos EMI-hez került, ahol kijött második (Ti poniro mou zitas ), majd harmadik albuma (Anemos agapis). 2015-16-ban a neves musicalben, a Barbarella: a '80-as évek zenéi-ben kapott szerepet, olyan kedvelt előadókkal egyetemben, mint Katie Garbi vagy Ivi Adamou .Harmadik albuma után ismét átigazolt: a Panic Records előadója lett. Közben a televízió is magába szippantotta: három éven keresztül zsűrizett a So you think you can dance elnevezésű realityben, melyet magyarra fordítva Táncolj, ha tudsz! elnevezéssel sugárzott az AXN csatorna. Negyedik albuma 2017-ben jött ki, és a Vasilissa nevet viseli. 2018-ban ismét váltott: a Sony Music csábította magához.

foureira2.jpg

Nemzetközi hírnév

Eleni több alkalommal próbálkozott már azzal, hogy képviselje Görögországot az Eurovíziós Dalfesztiválon. 2010-ben majdnem sikerült is neki, ám akkor Giorgos Alkaios énekelte be magát a görögök első helyére. Foureira 2016-ban újra próbálkozott, ám ekkor Come Tiki Tam című számát kizárták a versenyből. 2017-ben ugyanez történt. 2018 februárjában jelentették be, hogy ő fogja képviselni Ciprust a fesztiválon, a görög-svéd származású zeneszerző, Alex Papakonstantinou dalával, a Fuegoval. 2018. május 8-án Fureira bejutott a döntőbe, ahol egészen a második helyig énekelte magát, ezzel megszerezve a valaha volt legjobb helyet Ciprus számára.

Pletykák kereszttüzében

Foureira származása mindig nagyon izgatta a közvéleményt, ezzel kapcsolatban számos pletyka látott napvilágot, voltak, akik brazil vagy mexikói felmenőket vizualizáltak, a pletykákat sokáig Foureira sem erősítette meg. 2014-ben vallott színt albán gyökereiről, mondván, a kései beismerés abbéli félelméből fakadt, hogy származása miatt ne lökje ki magából a görög zeneipar. Elmondta, hogy görögnek érzi és vallja magát, hiszen egész életében görög képzést kapott, görög iskolába járt. A pletykákra Andreas Giatrakos, aki annak idején felfedezte Foureirát, úgy reagált, hogy számára nem volt fontos Eleni származása, nem érte volna őt hátrány albán gyökerei miatt, sőt bátorította őt, hogy legyen büszke a gyökereire. 2018-ban fénykép készült róla és az Albániát képviselő versenyzővel, amely mind Albániát, mind Görögországot bejárta. Foureira valójában ezzel vallott színt származása és hovatartozása iránti érzelmei vonatkozásában, mondván, az Eurovíziós Dalfesztivál egyesíti a nemzeteket, így minden megkülönböztetés felesleges.

-mn-

Fotók: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr7814028448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása