Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Keftedes ouzó-szósszal

2018. május 23. - kalimeraeger

Ettél már ouzós húsgolyót (görögül keftedes-t)? Nem? Akkor ideje! Akis Petrezikis zseniális receptje következik 18 éven felülieknek. :)

ouzo_szosz.jpg

Fotó: Akis Petrezikis

Hozzávalók:

Ouzó-szósz:

  • 300 g görög joghurt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál menta
  • bors
  • 30 gr ouzó

Húsgolyók:

  • 120 g száraz, szeletelt kenyér
  • 250 g darált disznóhús
  • 250 g darált marhahús
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál finomra vágott petrezselyem
  • 1 evőkanál finomra vágott oregánó
  • 1 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 1 apróra vágott vöröshagyma
  • 1 evőkanál finomra vágott menta
  • 1 evőkanál őrölt kömény
  • 30 g ouzó
  • bors
  • 1 evőkanál só
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 liter napraforgóolaj a sütéshez

Elkészítés:

Ouzó-szósz

  • Egy tálban keverjük össze a joghurtot, a citromhéjat, az olívaolajat, a mentát, a sót és a borsot.
  • Adjuk hozzá az ouzót, keverjük össze, majd tegyük félre. (Tálalás előtt még egyszer keverjük át.)

Húsgombócok:

  • Egy tál vízbe áztassuk be a száraz kenyeret, hagyjuk, hogy megszívja magát.
  • Vegyük ki a kenyeret a vízből, nyomkodjuk ki belőle a vizet, majd tegyük bele egy másik tálba.
  • Adjuk hozzá a darált sertéshúst, a darált marhahúst, a tojásokat, a petrezselymet, az oregánót, a fokhagymát, a hagymát, a mentát, a köményt, a sót és a borsot, majd dolgozzuk össze a masszát. 
  • Fontos, hogy most adjunk hozzá elegendő sót, mert sütés után erre már nem lesz lehetőségünk.
  • Takarjuk le a tálat, majd a masszát pihentessük a hűtőben egy órán át.
  • Tegyünk egy serpenyőbe napraforgóolajat, annyit, hogy teljesen ellepje a készülő húsgombócokat, majd melegítsük fel.
  • A masszából készítsünk körülbelül 20, egyenként 20-25 grammos golyókat, és mártsuk lisztbe.
  • Távolítsuk el róluk a felesleges lisztet, majd tegyük a forró olajba.
  • Süssük őket 2-3 percig, míg minden oldaluk aranybarnára nem sül.
  • Amikor kész, vegyük ki az olajból, a felesleges olajat pedig itassuk le róla egy papírtörlővel.
  • Kínáljuk ouzó-szósszal, sült krumplival és mentalevéllel.

Jó étvágyat! Kali orexi!

Az eredeti receptet ITT találod.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr413995724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása