Ettél már ouzós húsgolyót (görögül keftedes-t)? Nem? Akkor ideje! Akis Petrezikis zseniális receptje következik 18 éven felülieknek. :)
Fotó: Akis Petrezikis
Hozzávalók:
Ouzó-szósz:
- 300 g görög joghurt
- 1 citrom reszelt héja
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál menta
- só
- bors
- 30 gr ouzó
Húsgolyók:
- 120 g száraz, szeletelt kenyér
- 250 g darált disznóhús
- 250 g darált marhahús
- 2 tojás
- 2 evőkanál finomra vágott petrezselyem
- 1 evőkanál finomra vágott oregánó
- 1 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 1 apróra vágott vöröshagyma
- 1 evőkanál finomra vágott menta
- 1 evőkanál őrölt kömény
- 30 g ouzó
- bors
- 1 evőkanál só
- 3 evőkanál liszt
- 1 liter napraforgóolaj a sütéshez
Elkészítés:
Ouzó-szósz
- Egy tálban keverjük össze a joghurtot, a citromhéjat, az olívaolajat, a mentát, a sót és a borsot.
- Adjuk hozzá az ouzót, keverjük össze, majd tegyük félre. (Tálalás előtt még egyszer keverjük át.)
Húsgombócok:
- Egy tál vízbe áztassuk be a száraz kenyeret, hagyjuk, hogy megszívja magát.
- Vegyük ki a kenyeret a vízből, nyomkodjuk ki belőle a vizet, majd tegyük bele egy másik tálba.
- Adjuk hozzá a darált sertéshúst, a darált marhahúst, a tojásokat, a petrezselymet, az oregánót, a fokhagymát, a hagymát, a mentát, a köményt, a sót és a borsot, majd dolgozzuk össze a masszát.
- Fontos, hogy most adjunk hozzá elegendő sót, mert sütés után erre már nem lesz lehetőségünk.
- Takarjuk le a tálat, majd a masszát pihentessük a hűtőben egy órán át.
- Tegyünk egy serpenyőbe napraforgóolajat, annyit, hogy teljesen ellepje a készülő húsgombócokat, majd melegítsük fel.
- A masszából készítsünk körülbelül 20, egyenként 20-25 grammos golyókat, és mártsuk lisztbe.
- Távolítsuk el róluk a felesleges lisztet, majd tegyük a forró olajba.
- Süssük őket 2-3 percig, míg minden oldaluk aranybarnára nem sül.
- Amikor kész, vegyük ki az olajból, a felesleges olajat pedig itassuk le róla egy papírtörlővel.
- Kínáljuk ouzó-szósszal, sült krumplival és mentalevéllel.
Jó étvágyat! Kali orexi!
Az eredeti receptet ITT találod.