Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

A víz alatti Görögország

Miliosz Katalin írása

2018. május 05. - kalimeraeger

buvarkodas_4.jpgHellász rendkívül hosszú, mintegy 15 ezer kilométernyi partszakasza és kb. 1400 szigete bőven magában hordozza a vízisportok lehetőségét. Egészen 2006-ig a búvárkodásnak nagyon szigorú rendje volt, rengeteg helyen egészen egyszerűen tilosnak minősült. Ennek oka a sok-sok felszín alatt lapuló kincs, melyektől olyan távol akarták tartani a potenciális rablókat, amennyire az csak lehetséges volt. Manapság mindenkit arra kérnek, hogy a vízi túrája során talált műtárgyakat a felszínre érkezés után jelentse, de semmi esetre se érjen hozzá és hozza fel magával.

Görögország a már említett adottságának hála, bőven tartogat olyan szakaszokat, ahol a búvárok régi korok romjait, hajóroncsokat, barlangokat, esetleg zátonyokat fedezhetnek fel.Mindezek mellett természetesen lenyűgöző élővilág is várja a látogatókat. Rákok, polipok, tengeri csikók, színesebbnél színesebb halak és rengeteg más élőlény uralja az itteni birodalmat.

Aki merülésre adja a fejét, elég, ha megkeresi a helyi búvárközpontot, ami már nemcsak a nagyobb szigeteken, de a szárazföld partszakaszain is megtalálható. Itt pedig a vállalkozó szándékához mérten egyeztetésre kerülnek a részletek. De nézzük csak, melyek azok a paradicsomok, melyek kihagyhatatlanok a vízi világ szerelmesei számára!

Mikonosz:

Az Égei-tenger eme gyöngyszeme gyönyörű fehér házaival és szélmalmaival lopja be magát örökre annak a szívébe, aki itt jár. Igazi Kánaán ez a sziget víz felett, de alatta is. Felkészültségi szinttől függően lehetőségek tárháza áll a vállalkozókedvűek rendelkezésére. A Paradise zátonynál egészen 30 méteres mélységig térképezhető fel a kékség, ahol gyönyörű színekben pompázó halak úszkálnak. Tökéletes helyszín ez a kezdők számára. Innen nem messze található a Grouper szikla, ami igen élénk élővilágot tudhat magáénak. Barátkozó halak kísérik végig itt a búvár útját, aki, ha nyitott szemmel sodródik az árral, felfedezheti az itt-ott megbúvó műkincseket is. Tapasztalt merülők számára kihagyhatatlan a Peloponisos roncsának megtekintése. A görög hajó a harmincas évek óta fekszik a tenger mélyén. Rossz idő esetén is kiváló helyszín a Super Paradise zátony, ahol polipok, színes halacskák, murénák, tengeri rákok varázsolják a területet egyedivé. A környék igazi víz alatti mennyországának Prasonisiát tartják. Itt valóban kincsek rejtőznek a meder alján. Nem messze, a lakatlan Dragonis-i szigetnél a hullámok már évezredek óta formálják a sziklákat, csodálatos barlangokat létrehozva. Ezek lakói, a - nevükhöz méltóan - teljesen áttetsző üveghalak, nem mindennapi látványnak számítanak. Nincs kizárva, hogy a szellőrózsákkal tarkított kis vájatokban összetalálkozunk egy fókával.

 teknos.jpg

Naxosz:

 A Kis-Kikládoknak is nevezett földdarabka türkizszínű vízéről ismert, felszín alatti élővilága az egyik leggazdagabb az országban. A tengeri fű között rendkívül sokfajta állat keres menedéket. Számtalan roncs is várja a kíváncsi felfedezőket, mint például a nemrégiben felfedezett Beaufighter névre hallgató második világháborús bombázó, mely 34 méteres mélységben nyugszik a hullámsírban. A Dóm névre keresztelt hatalmas barlang élővilága igen változatos, de maga a természeti jelenség sem elhanyagolható: kupolaszerű terét légiessé teszi az itt uralkodó kék fény.

Szantorini:

Nem mehetünk el szó nélkül a festői sziget mellett sem. A vulkán alakította kaldérák ugyan nem a klasszikus színpompás zátonyok lelőhelyei, mégis egy életre szóló élmény a hamutól feketére színeződött meder élővilágát pásztázni. Nea Kameninél egy roncs is megcsodálható, a kis kanyonok barlangokkal övezve pedig egyedivé és különlegessé varázsolják a helyet.

buvarkodas_3.jpg

Hiosz:

Amennyire aprócska, annyira híres a búvárok körében. Földrajzilag közelebb helyezkedik el Törökországhoz, mint a görög szárazföldhöz, ám itt valóban minden megtalálható, amitől egy merülőnek leesik az álla. Leginkább egy akváriumhoz hasonlítható, mintha mindenből gyűjtöttek volna egy kicsit, s ezeket az égszínkék víz és a színpompás élővilág mesebirodalommá varázsolja. A Nagy Falként ismert méteres szakadékot piros és sárga korallok uralják, angolnákba, tonhalakba, sőt, akár teknősökbe is lehet botlani errefelé.

Égei-tenger:

Mind a szárazföld mentén, mind az itt található szigetek környékén megéri csobbanni egyet. Kefaloniától nem messze található az 1941-ben elsüllyedt HMS Perseus roncsa. Az egykori tengeralattjáró váza mára a szivárvány minden színében pompázik a növényeknek köszönhetően. Kedvező időjárási viszonyok esetén rendkívül szép fényképeket lehet itt készíteni. A viharban elsüllyedt Rosa Vlasi roncsai Makronisos szigeténél találhatóak. A viharban elsüllyedt teherszállító hajó oldalára dőlve adta át magát az örök enyészetnek 51 méteres mélységben.

buvarkodas_1.jpgKréta:

Mindenképpen meg kell említeni az egyik leghíresebb hellén turistaközpontot is. A part mentén itt is több roncs fekszik a mederben, mint például a német Messerschmitt, mely szintén a második nagy háború során zuhant a tengerbe. Ugyan fejjel lefelé helyezkedik el, sok része rendkívül ép állapotban van. Az El Greco nevét viselő barlang szivacsok, rákok és még számtalan, itt előforduló élőlény birodalma. Egy része a vízből kiemelkedve, mintegy kupolaként tör a magasba.

A listát természetesen a teljesség igénye nélkül állítottam össze. Aki valóban érdeklődik a búvárkodás iránt, legyen az felszíni vagy mélytengeri, szemezgessen az interneten megtalálható búvárközpontok lehetőségei közül, az élmény garantáltan felejthetetlen lesz. Jó szórakozást, biztonságos merülést!

Képek forrása: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr7813893794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása