Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Határtalanul - 1. rész

Szeged

2018. március 16. - kalimeraeger

Miliosz Katalin új sorozatában Magyarország azon vidékeire kalauzol el minden kedves Olvasót, ahol görög önkormányzatokat találhatunk. Ismerjük meg Magyarország gyönyörű településeit, látogassunk először a varázslatos Szegedre! Mondjuk a hosszú hétvége alkalmából.

szeged.jpg

Tény, hogy Magyarország harmadik legnagyobb városának közelebbi megismerését vétek lenne egy napra összesűríteni, legtöbbünknek pedig a nagy távolság miatt ez nem is menne. De miért is tennénk, mikor a település annyi látnivalót rejt, amelyek közül úgyse tudnánk csak egyet-kettőt kiválasztani?

Ha a fővárosból indulunk útnak, vonat a Nyugati pályaudvaron, busz pedig a Népliget állomáson áll rendelkezésünkre. Aki autóval vág neki a kb. 170 km-es útnak, annak az M5-ös autópálya biztosítja a gyors haladást.

A majdnem 170 ezer lakosú csongrádi megyeszékhely minden pontja történelemmel mélyen átitatott. Természetesen jobb és rosszabb idők napjai felváltva koptatták a város útjait. Szó szerint tette ezt például az 1879. évi márciusi árvíz, amely Szeged teljes pusztulását okozta. A mai, tökéletesen megszerkesztett városkép annak a példátlan nemzeti és nemzetközi összefogásnak az eredménye, melyet a világ polgárai tanúsítottak ebben az időben. Emléküket az utak, utcák nevei ma is őrzik, az árvízzel sújtott napokban, Ferenc József által zengett biztatás pedig a városháza főlépcsőházának ablakán olvasható: „Szeged szebb lesz, mint volt!”

halaszle.jpgOdessza testvérvárosa büszkélkedhet Közép-Európa egyik legszebb és legnagyobb terével, mely része az Európa Nostra-díjas belvárosának. A Széchenyi téren uralkodók és helyi nagyságok szobrai között elhaladva közelebbről is megtekinthetjük az oly sok irodalmi, zenei és történelmi nagyságnak otthont adó Tisza Szálló épületét, valamint a neobarokk stílusban épült Városházát, oldalán a Zsótér házzal.

Szeged sétálóutcája a Kárász utca, mely elején a Köszöntő szobrok hivatottak a belépést biztosítani, vidámságukkal pedig hangulatot kelteni. Végigsétálva a Klauzál térre lyukadunk ki, mely mediterrán hangulatával feledtetni tudja velünk a zord időjárást. Ha már itt járunk, mindenképpen térjünk be a Virág cukrászdába és válogassunk a szemet-szájat gyönyörködtető kínálatból!

Mielőtt továbbhaladnánk, szenteljünk egy kis figyelmet az itt álló Kárász-háznak, melynek erkélyén mondta el Kossuth Lajos 1849-ben utolsó magyarországi beszédét. szeged_zsinagoga.jpgRövid séta visz innen a monumentális Zsinagóga (fotó: Pinterest) épületéhez, melyet vétek lenne kihagyni. További csodásan kiépített terek panorámájában gyönyörködhetünk, ha elsétálunk a Dugonicsról, illetve az Aradi Vértanúkról elnevezettekre. Előbbin találhatjuk a központi egyetem palotáját, ahol Horger Antal felelősségre vonta József Attilát a Szeged lapban megjelent Tiszta szívvel című verséért. Utóbbin bukkanhatunk a világhírű Bolyai Intézetre.

Csak néhány lépés innen a Dóm tér (fenti - fotó: Pinterest), ahol többek között a középkori egyetemek szimbólumait ábrázoló szegedi zenélő óra játékában is gyönyörködhetünk. A velencei Szent Márk térrel megegyező méretű terület ad otthont a Dömötör-toronynak, a Nemzeti emlékcsarnoknak és természetesen magának a Fogadalmi templomnak, mely 9040 sípos orgonája Európa harmadik legnagyobbja. Szomszédos épület az orvosvegytani intézet, ahol Szent-Györgyi Albert végezte azon kutatásait, melyekért 1937-ben megkapta az orvosi Nobel-díjat. A tér északi oldalára pillantva tárulhat elénk a Szerb templom.

Érdemes egy kis kitérőt tenni a Reök-palota (fotó: Pinterest) felé, mely stílusra Antonio Gaudi lakóházaira hasonlít. Pár perc séta után pedig a Móra Ferenc szeged_reok.jpgMúzeum impozáns épülete kárpótol minket fáradságunkért a Roosevelt téren. A még kitartóbbak barangolásaik során ejtsék útba a Fekete házat, a Szegedi Nemzeti Színházat, a Gróf-palotát, a Víztornyot és az Anna-fürdőt is, de természetesen ezeken kívül is rengeteg csodálatos épület található a városban, amelyekkel egyszerűen képtelenség betelni.

És ha Szeged, akkor paprika és Pick szalámi. Ha ellátogatunk az ezekről elnevezett múzeumba, nemcsak a történetükkel ismerkedhetünk meg közelebbről, de a kóstolók során – ha eddig még nem tettük volna – megbizonyosodhatunk afelől, hogy méltóképp kötik össze ezeket a termékeket a város nevével határon túl is.

Kirándulásunk nem lenne teljes, ha nem sétálnánk egyet a Tisza partján vagy térnénk be egy itt található halászcsárdába, és kóstolnánk meg egy-egy specialitásukat.

Aki egyszer ellátogat Szegedre, másodjára is menni fog, hiszen egyszeri alkalommal lehetetlenség teljesen elmerülni benne. Találkozzunk Szegeden!

A szegedi görögök elérhetősége: kattints ide.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr4813742384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása