Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Egyen mindenki tzatzikit!

2018. január 15. - kalimeraeger

Hogy milyen is a jó tzatziki, megoszlanak a vélemények, többféle recept létezik. Tehetünk bele kaprot, mentát, kevesebb vagy több fokhagymát, egy dolog azonban bizonyos: csak és kizárólag jó minőségű görög joghurttal érdemes dolgozni. Akinek azonban nincs lehetősége ehhez hozzájutni, csöpögtesse a folyósabb változatot (egy konyharuhával kibélelt szűrőbe érdemes ekkor a joghurtot beleönteni, és várni, míg a felesleges víz kicsöpög belőle).

Itt a blogon most Akis Petretzikis tzatziki receptje olvasható, egy dolgot azonban meg kell jegyezni: a tzatziki nem szósz. A tzatziki saláta. Ebben nincs pardon.

Hozzávalók:

  • 300 g sűrű görög joghurt
  • 1 kígyóuborka
  • 1/3 gerezd fokhagyma (ízlés dolga, lehet több)
  • 1 evőkanál fehérborecet az uborkához
  • 2 evőkanál fehérborecet a kész salátába
  • ¼ csomag kapor finomra vágva
  • 3 evőkanál olívaolaj (görög, extra szűz)
  • bors

Elkészítés: Hámozzuk meg és reszeljük le az uborkát, majd helyezzük egy tiszta konyharuhára. Sózzuk, majd adjunk hozzá egy evőkanál fehérborecetet.Keverjük össze, majd a konyharuhát összefogva nyomkodjuk ki az uborka levét. A kinyomkodott uborkát adjuk hozzá a joghurthoz. Ezt követően egyharmad fokhagymát (tetszés szerint többet) egy mozsárban az olívaolajjal nyomkodjunk össze, majd adjuk hozzá a joghurtos uborkához. Keverjük össze, majd adjuk hozzá a maradék fehérborecetet, a kaprot, sózzuk, borsozzuk.

Tálalhatjuk friss pitával, csíkokra szelt zöldségekkel, de ehetjük magában is, annyira finom.

Ezzel kész is a Petretzikis-tzatziki. :)

Kali orexi! Jó étvágyat!

"Nyerj olvasnivalót a szülinapos Kalimera Eger! bloggal!" - A következő nyerő cikket ITT találod.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr9713578225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása