Hogy milyen is a jó tzatziki, megoszlanak a vélemények, többféle recept létezik. Tehetünk bele kaprot, mentát, kevesebb vagy több fokhagymát, egy dolog azonban bizonyos: csak és kizárólag jó minőségű görög joghurttal érdemes dolgozni. Akinek azonban nincs lehetősége ehhez hozzájutni, csöpögtesse a folyósabb változatot (egy konyharuhával kibélelt szűrőbe érdemes ekkor a joghurtot beleönteni, és várni, míg a felesleges víz kicsöpög belőle).
Itt a blogon most Akis Petretzikis tzatziki receptje olvasható, egy dolgot azonban meg kell jegyezni: a tzatziki nem szósz. A tzatziki saláta. Ebben nincs pardon.
Hozzávalók:
- 300 g sűrű görög joghurt
- 1 kígyóuborka
- 1/3 gerezd fokhagyma (ízlés dolga, lehet több)
- 1 evőkanál fehérborecet az uborkához
- 2 evőkanál fehérborecet a kész salátába
- ¼ csomag kapor finomra vágva
- 3 evőkanál olívaolaj (görög, extra szűz)
- só
- bors
Elkészítés: Hámozzuk meg és reszeljük le az uborkát, majd helyezzük egy tiszta konyharuhára. Sózzuk, majd adjunk hozzá egy evőkanál fehérborecetet.Keverjük össze, majd a konyharuhát összefogva nyomkodjuk ki az uborka levét. A kinyomkodott uborkát adjuk hozzá a joghurthoz. Ezt követően egyharmad fokhagymát (tetszés szerint többet) egy mozsárban az olívaolajjal nyomkodjunk össze, majd adjuk hozzá a joghurtos uborkához. Keverjük össze, majd adjuk hozzá a maradék fehérborecetet, a kaprot, sózzuk, borsozzuk.
Tálalhatjuk friss pitával, csíkokra szelt zöldségekkel, de ehetjük magában is, annyira finom.
Ezzel kész is a Petretzikis-tzatziki. :)
Kali orexi! Jó étvágyat!
"Nyerj olvasnivalót a szülinapos Kalimera Eger! bloggal!" - A következő nyerő cikket ITT találod.