Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Viszlát, dodekaimero!

2018. január 06. - kalimeraeger

A mai napon, január 6-án ér véget a 12 napból álló ünnepségsorozat, a dodekaimero, melynek harmadik, és egyben utolsó jeles ünnepe a vízkereszt (Θεοφάνεια).

vizkereszt3.jpg

Mint a dodekaimero másik két ünnepéhez, a karácsonyhoz és az újévhez, úgy a vízkereszthez is számos szokás kapcsolódik. Mint Karácsony és Újév előestéjén, úgy január 5-én is kalandákat éneklő gyerekek látogatják a házakat. Ezen a napon a papok szentelt vízzel „szentelik meg” a magánlakásokat és az üzleteket is.

vizkereszt.jpg

Vízkereszt napján (január 6.) a liturgia után az emberek a legközelebbi tenger/tó/ folyó/forrás partjához mennek, ahol a pap vízbe dobja a fakeresztet, melyet a fiatal férfiak egymással versenyt úszva próbálnak megfogni: a nyertes egész évben szerencsés lesz, a keresztet pedig diadallal körbehordozza a faluban.

vizkereszt2.jpg

Képek forrása: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr9013555055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása