Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Görög portré - George Michael

2. rész

2017. december 27. - kalimeraeger

george_michael.jpgMilliók imádják, zenéjét folyamatosan játsszák a rádiók és a zenecsatornák. Magánéletétől hangos volt a sajtó, ám ez mit sem vett el görögös sármjából. Rövid élet jutott neki, mégis halhatatlanná vált: George Michael mindössze 53 éves volt, mikor elment.

George Michael Georgiosz Kiriakosz Panajotu néven, 1963. június 25-én született Londonban. Édesapja görög származású restaurátor volt, aki az 1950-es években döntött úgy, hogy szerencsét próbál a szigetországban, nevét Jack Panosra változtatva. Itt találkozott a szép táncosnővel, Lesley Angold Harrisonnal, George édesanyjával. George születését követően nem sokkal a család elhagyta Londont, és Kingsburybe költözött. Nem ez volt a család egyetlen költözése, hiszen az öttagú família (George-nak két nővére van) néhány évvel később Radlettben lelt új otthonra, amely azért jelentős, mert George itt találkozott a hasonló ambíciókat dédelgető Andrew Ridgeley-vel. Tinédzserek voltak, álmodozók, híresek és népszerűek akartak lenni, s ezért mindent meg is tettek. George kezdetben a londoni metróban zenélt, majd nem sokkal később társaival megalapította az Executive nevű formációt, amely azonban nem hozott átütő sikert számukra.

És ami nagyot szólt...

wham.jpgA kezdeti sikertelenség azonban nem lombozta le George-ot és Andrew Ridgeley-t, így 1981-ben létrehozták a Wham! nevű együttest. A formáció első albuma, a Fantastic 1983-ban első lett az Egyesült Királyság slágerlistáján, olyan slágereket adva a világnak, mint például a Young Guns vagy a Club Tropicana. Habár első albumuk átütő siker volt, második nagylemezük, a Make it big volt az, ami nemzetközi szupersztárt varázsolt a fiúkból. Az album olyan slágereket tartalmazott, mint a Freedom, a Wake Me Up, Before You Go-Go vagy a Careless Whisper, amely George első kísérlete volt szólóelőadóként. A Wham! 1985-ben az igen szigorú zenei szabályokat felállító Kínába látogatott, mint az első nyugati produkció, erről film is készült, Foreign Skies: Wham! in China (Idegen egek: A Wham Kínában) címmel. Miután George fénye társát fokozatosan a háttérbe szorította, megindultak a pletykák a Wham! feloszlásáról. A szakításra nem is kellett sokat várni, mert 1986-ban az együttes végleg búcsút mondott egymásnak, a The Edge of Heaven című  búcsúkislemez és a The Final című válogatásalbum, valamint a Wembley Stadionban megrendezett szuperkoncert után, mely természetesen telt házzal dübörgött.

Lágyabb vizeken

A Wham! után George azon álmát szerette volna megvalósítani, hogy kifinomultabb közönséget szolgáljon ki a zenéjével, ezért nagy kedvencével, Aretha Franklinnel készített egy duettet 1987 elején. Noha együttműködésük egyszeri project volt, az I Knew You Were Waiting (For Me) első lett az amerikai Billboard Hot 100 listán, valamint az Egyesült Királyság kislemezlistáján is. A dal azonban más nyomott is hagyott: Michael 1988-ban Grammy-díjat kapott a „Legjobb R&B Előadás - vokál-duett vagy csapat” kategóriában. 1987 ősze hozta el George első olyan szólóalbumát, a Faith-t (Hit), melynek egy kivételével valamennyi dalát személyesen ő írta és szerezte. Az album hatalmas sláger lett, ám nem nélkülözte a botrányt sem, hiszen egy dala igencsak szabadszájúra sikeredett. A siker innentől kezdve megállíthatatlan lett, az USA Billboard listáját 12 héten át vezette a címadó dal, ám a Top10-es mezőnyből sem távozott egy teljes éven keresztül. Az albumból világszerte 25 millió példány talált gazdára, de már 10 millió eladott példány megajándékozta George-ot az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége gyémántfokozatú minősítésével. 1988-ban George turnézni indult az albummal, valamint néhány Wham! slágerrel, sőt, a sikert fokozta, hogy Los Angelesben Aretha is csatlakozott hozzá, hogy közös slágerükkel megörvendeztessék a közönséget. Az 1989-es MTV Video Music Awards-on Los Angelesben Michael MTV Életmű-díjat kapott.

Ismét új imidzs

outside.jpg

Habár Michael fürdött a sikerben, elég nehezen élte meg azt, fárasztónak és frusztrálónak találta, és külön kérte, hogy ne kísérje óriási reklámkampány tevékenységét. Ennek érdekében művészetén is csiszolni akart: az ehhez kapcsolódó "Listen Without Prejudice Vol.1." album 1990 szeptemberében jelent meg. Michael szerette volna, ha nem a vagány, bőrzsekis, cowboycsizmás, napszemüveges előadóként gondolnának rá, hanem komoly dalszerzőként, ezért nem akart sem szerepelni, sem pedig videoklipeket, amelyek azonban a nagy siker miatt mégis készültek, ám George képileg nem jelenik meg bennük. A Freedom 90 című klipben odáig mentek el, hogy ezeket  a kellékeket szimbolikusan el is égették. 1991-ben nagyobb turnéra indult, azzal a céllal, hogy a kedvenc dalait énekelhesse el saját feldolgozásban. 1992-ben fellépett a Freddie Mercury emlékére rendezett koncerten, ahol olyan feledhetetlen alakítást nyújtott, hogy még az is felmerült, hogy ő lesz a Queen állandó énekese. Hosszú kihagyás után 1994 végén jelent meg újra az első MTV European Music Awards Show-ban. Itt adta elő legújabb szerzeményét: a "Jesus to a Child"-ot előző évben meghalt élettársa, Anselmo Feleppa emlékére, akit a Rock in Rio fesztiválon is mert meg. Mivel másságát ekkor még nem vállalta, burkolt búcsú volt ez szerelmétől. 1998-ban kétlemezes válogatást adott ki "Ladies and Gentlemen" címmel. A válogatás első lemezén szerelmes számok, a másodikon ritmusosabbak voltak hallhatóak. Innen származik az Outside című nóta is, amely humoros válasz másságának napvilágra kerülésére.

Határokat feszegetve

george_michael_2.jpgNoha művészete addig mellőzte a politikai utalásokat, a Shoot the Dog című kislemezzel George felemelte a szavát George W. Bush és Tony Blair Irak-ellenes kampánya ellen. Az Amazing című kislemeze pedig azért volt átütő, mert ezen vállalta fel elsőként homoszexualitását. Több kislemezt követően nagy bejelentést tett: a jövőben nem készít több albumot, de minden száma ingyenesen letölthető lesz, azzal, hogy rajongói jótékony célokra adakozhatnak, ha meg is vásárolják őket.

25

Karrierjének 25. évfordulóján azonban mégis megjelent a "Twenty Five" című háromlemezes válogatásalbuma, három (plusz egy) új dallal,mely szintén szép sikereket zsebelt be. 2006-ban tizenöt év elteltével először indult turnéra, mindenhol nagy siker és ováció vette körül.  Ő volt az első fellépő a felújított Wembley Stadionban, ám a túllépett műsoridő miatt 130 ezer fontra büntették. 2011-ben új hangot ütött meg, amikor szimfonikus zenekari turnéra indult Európába, ám novemberben, a bécsi fellépése előtt rosszul lett, így le kellett mondani a többi alkalmat. 2016 őszén jelentette be, hogy Freedom címmel dokumentumfilmet készít életéről, melyet 2017 tavaszán szeretett volna megjelentetni, illetve terveket vázolt fel visszatéréséről is, melynek során elsősorban új dalokkal lepte volna meg közönségét. Jótékonysága is legendás volt: egész életében szívesen adakozott egy-egy nemes ügy mellé téve le a névjegyét.

Másként

Andrew Ridgeley nemcsak zenésztársa, bizalmasa is volt George-nak, ő szerzett elsőként tudomást arról, hogy George-ot mindkét nemhez kötik érzelmek, azonban miután beleszeretett egy férfiba, nem volt kérdés számára, hogy nőügyei végére mindörökre pont került. Családja előtt titkolta másságát, mert féltette édesanyját szembesíteni az igazsággal. Első igazi kapcsolata Anselmo Feleppával volt, aki 1993-ban, AIDS-ben hunyt el, amelyet azonban szerencsére nem adott át George-nak. 1996-ban Kenny Goss légiutas-kísérővel találtak egymásra. Nagy szerelem volt az övék, bejegyzett élettársi kapcsolatot is szerettek volna létesíteni, ám 2009-ben szakítottak. 2016-ban találtak ismét egymásra, nem sokkal George halála előtt. Mássága igencsak különös körülmények között látott napvilágot: egy álruhás rendőr leplezte le, ezt később George az Outside című klipben parodizálta ki, amelyért az álruhás rendőr beperelte jó hírnevének megsértése miatt, ám a bíróság George-nak adott igazat.

Betépve

Az énekes-dalszerző kábítószerbotrányai is időről időre megújuló témát jelentettek a bulvárlapoknak, ugyanis George a marihuána rabja volt, többször kapták rajta kábítószer-birtokláson is, több alkalommal vezetett kábítószer hatása alatt, legsúlyosabb büntetése négy hét börtön volt.

Az utolsó karácsony

A sors iróniája, hogy George Michael és a Wham! egyik legsikeresebb slágere, a Last Christmas (Utolsó karácsony) még egyszer fontos szerepet játszott az énekes életében, ugyanis 2016 karácsonyán, 53 évesen, szívelégtelenségben hunyt el, sokmillió szomorú rajongót és hatalmas életművet hagyva hátra.

-mn-

Képek forrása: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr1113528609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása