A melomakarona, hasonlóan a kourabiedes-hez, egy hagyományos görög karácsonyi édesség. Nem diétás. Nagyon nem. Csak szólunk.
Ezúttal Akis Petretzikis mutatja be, hogyan is kell elkészíteni.
Hozzávalók:
Szirup:
500 ml víz
800 g cukor
3 fahéjrúd
3 szem szegfűszeg
1 narancs
150 g görög méz
Szárazanyag:
1 kg liszt
200 g búzadara
Nedves anyag:
400 ml frissen facsart narancslé
400 ml napraforgóolaj
180 ml olívaolaj
50 g porcukor
fél tk őrölt szegfűszeg
2-3 tk őrölt fahéj
negyed teáskanál őrölt szerecsendió
1 tk szódabikarbóna
2 narancs reszelt héja
Elkészítés:
Kezdjük a sziruppal! Egy fazékba öntsük bele a vizet, adjuk hozzá a cukrot, a fahéjrudat, a szegfűszeget, valamint egy egész, megmosott narancsot kettévágva. Főzzük körülbelül 5 percig, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Ha ez megtörtént, húzzuk félre, és adjuk hozzá a 150 g mézet. Fontos, hogy a mézet a végén adjuk hozzá, mert így megőrzi az ízét. Pihentessük a szirupot 4 órán keresztül, hogy az ízek összeérjenek
Ezt követően állítsuk össze a száraz és a nedves anyagokat, ehhez két külön tálra lesz szükség, közben melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Nedves anyagok: keverjük össze a narancslét a napraforgóolajjal, az olívaolajjal, a porcukorral, az őrölt szegfűszeggel, a fahéjjal, a szerecsendióval, a szódabikarbónával, valamint két narancs reszelt héjával.
Száraz anyagok: keverjük össze a lisztet a búzadarával.
Végül keverjük össze a nedves és száraz anyagokat, az így kapott masszából sodorjunk 3-4 cm hosszú hengereket, melyeket rácsos szűrő segítségével formázhatunk. Ennek az a jelentősége, hogy így könnyebben beszívja majd a süti a szirupot.
Süssük a melomakaronát 20-25 percig, amíg aranybarna és ropogós nem lesz. A meleg sütiket 15-20 mp-ig áztassuk be az elkészített szirupba, halmozzuk tányérra, szórjuk meg mézzel és durvára darált dióval.
Ezután együnk belőle annyit, amennyit csak bírunk.
Kali orexi! Jó étvágyat!