A Kalimera Görög Kulturális Egyesület blogja

Kalimera Eger!

Közkívánatra! A melomakarona

2017. december 22. - kalimeraeger

A melomakarona, hasonlóan a kourabiedes-hez, egy hagyományos görög karácsonyi édesség. Nem diétás. Nagyon nem. Csak szólunk.

Ezúttal Akis Petretzikis mutatja be, hogyan is kell elkészíteni.

Hozzávalók:

Szirup:

500 ml víz

800 g cukor

3 fahéjrúd

3 szem szegfűszeg

1 narancs

150 g görög méz

Szárazanyag:

1 kg liszt

200 g búzadara

Nedves anyag:

400 ml frissen facsart narancslé

400 ml napraforgóolaj

180 ml olívaolaj

50 g porcukor

fél tk őrölt szegfűszeg

2-3 tk őrölt fahéj

negyed teáskanál őrölt szerecsendió

1 tk szódabikarbóna

2 narancs reszelt héja

Elkészítés:

Kezdjük a sziruppal! Egy fazékba öntsük bele a vizet, adjuk hozzá a cukrot, a fahéjrudat, a szegfűszeget, valamint egy egész, megmosott narancsot kettévágva. Főzzük körülbelül 5 percig, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Ha ez megtörtént, húzzuk félre, és adjuk hozzá a 150 g mézet. Fontos, hogy a mézet a végén adjuk hozzá, mert így megőrzi az ízét. Pihentessük a szirupot 4 órán keresztül, hogy az ízek összeérjenek

Ezt követően állítsuk össze a száraz és a nedves anyagokat, ehhez két külön tálra lesz szükség, közben melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

Nedves anyagok: keverjük össze a narancslét a napraforgóolajjal, az olívaolajjal, a porcukorral, az őrölt szegfűszeggel, a fahéjjal, a szerecsendióval, a szódabikarbónával, valamint két narancs reszelt héjával.

Száraz anyagok: keverjük össze a lisztet a búzadarával.

Végül keverjük össze a nedves és száraz anyagokat, az így kapott masszából sodorjunk 3-4 cm hosszú hengereket, melyeket rácsos szűrő segítségével formázhatunk. Ennek az a jelentősége, hogy így könnyebben beszívja majd a süti a szirupot.

Süssük a melomakaronát 20-25 percig, amíg aranybarna és ropogós nem lesz. A meleg sütiket 15-20 mp-ig áztassuk be az elkészített szirupba, halmozzuk tányérra, szórjuk meg mézzel és durvára darált dióval.

Ezután együnk belőle annyit, amennyit csak bírunk.

Kali orexi! Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr5013519353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása