Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Görög portré - Nia Vardalos

1. rész

2017. december 05. - kalimeraeger

nia_vardalos.jpgSzámos görög származású színész és színésznő mutatta már meg tehetségét a filmvásznon, gondoljunk például Irene Papas-ra, Jennifer Anistonra vagy Telly Savalas-ra. Ám Nia Vardalos más. A színésznő ugyanis híresen büszke görög gyökereire, s kiemelt feladatának tekinti, hogy munkáin és sajtószereplésein keresztül világszerte megismertesse és népszerűsítse a görög kultúrát.

A színésznő Antonia Eugenia Vardalos néven, 1962. szeptember 24-én született a kanadai Winnipegben. Szülei görög származásúak, édesanyja könyvelőként, édesapja területfejlesztőként dolgozott. Nia a Ryerson Egyetem elvégzése után színésznőként kezdett dolgozni, azonban csak kisebb szerepeket kapott. Az áttörést számára a "Bazi nagy görög lagzi" című mozi hozta meg, melyet 2001-2002-ben a Nia által írt forgatókönyv alapján készítettek el.

Bazi nagy forgatókönyv

A forgatókönyv elkészülte után Nia támogatók keresésébe fogott, ám kezdetben nem járt sikerrel. Habár a producerek az ötletet jónak találták, mindenáron meg akarták győzni Niát arról, hogy ne görögökhöz, hanem valamely más, általuk "eladhatóbbnak" titulált nemzethez kötődjön a történet fő vonala. Nia azonban nem engedett eredeti elképzeléséből, s ez a kitartás vezette el Tom Hanks-hez és feleségéhez, Rita Wilsonhoz (fotó: Pinterest), akik Gary Goetzmannal együtt aztán a film producerei lettek. Niának nem volt nehéz dolga, hiszen Rita és Tom is rajong a görögökért és a görög kultúráért.

rita_tom.jpgNia a forgatókönyv megírása során a saját életéből merített, ügyelve arra, hogy a film a görög hagyományokból minél többet mutasson meg a világnak. A történet központjában Tula Portokalos, egy görög-amerikai származású fiatal nő áll, aki élete szerelmét egy amerikai származású férfi személyében találja meg. Az út az esküvőig igencsak rögös, hiszen a lány családja - de legfőképpen az apja - görög férjet képzelt el imádott lánya számára. A történetet valójában az élet írta, hiszen Nia amerikai származású férje, akivel 1993-ban kötöttek házasságot, Nia kedvéért áttért a görög ortodox vallásra. A férj, Ian Gomez szerepel is a film mindkét részében, Mike-ot, a főszereplő Ian Miller tanár (majd rendőr) kollégáját alakítja. Nia a szereposztás során is ügyelt arra, hogy minél több görög származású színész vegyen részt a produkcióban, sőt, saját családját, barátnőit is bevonta a tömegjelenetek felvételeibe. Többek között a Tula apját játszó Michael Constantine, a Tula bátyját megszemélyesítő Louis Mandylor (eredeti nevén: Louis Theodosopoulos), valamint a Nikit játszó Gia Carides rendelkezik görög gyökerekkel.

A szereplők neveinek megválasztása sem a véletlen műve: a főszereplő Ian Miller nevét a színésznő férjéről, míg Tula apja, Kostas nevét a színésznő apjáról kapta.

Noha a történet Chicagóban játszódik, csak egy részét vették fel ott: a forgatási helyszínek közül többet Toronto adott, itt található a filmben is szereplő görög negyed, az egyetemi jeleneteket pedig ott vették fel, ahol a színésznő is végzett. Bár a filmben túlzásnak tűnik, Maria és Kostas Portokalos háza a valóságban is áll, East Yorkban található meg.

A váratlan fogadtatás

A "Bazi nagy görög lagzi" a megjelenése után váratlan sikert aratott. Mivel független filmként indult, viszonylag kis költségvetésből, mindösszesen 6 millió dollárból hívták életre, ennél azonban jóval többet, pontosan 368 millió dollárt hozott a konyhára, ezzel minden idők legjövedelmezőbb romantikus filmje lett. A haszon megközelítette a 6150%-ot. A sikeren felbuzdulva sorozat is készült "Bazi nagy görög élet" címmel, azonban ez 7 rész után lekerült a műsorról. A férfi főszereplőt alakító John Corbett egyéb szerződéses elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a sorozatban.

gorogbe_fogadva.jpg

Hogyan tovább?

Bár Görögországban a film erős kritikákra talált, a világ közönsége pozitív véleménnyel fogadta a mozit, amely őszintén és kacagtatóan mutatta be a görög családok mindennapjait. Niát a legjobb női főszereplőnek járó Golden Globe-díjra is jelölték. Mind közül azonban a forgatókönyv kapta a legnagyobb pozitív elismerést, hiszen 2003-ban a "legjobb eredeti forgatókönyv" kategóriában Oscar-díj esélyes volt. Sajnos a szobrot végül nem kapta meg, de Niára felfigyelt a világ. Ő ezt az ismertséget kihasználva néhány évvel később elkészítette a "Görögbe fogadva" (Fotó: Pinterest) című moziját, ahol egy olyan idegenvezetőt játszik Görögországban, aki megcsömörlik attól, hogy a turistákat nem a görög kultúra, hanem csak a szórakozás érdekli. A film érdekessége, hogy ez volt az első amerikai film, amely forgatási engedélyt kapott az Akropoliszon. A filmben feltűnik Rita Wilson, és az Oscar-díjas Richard Dreyfuss is elvállalt egy szerepet.

Közben Nia magánélete is jelentős fordulatot vett, hiszen 2008-ban férjével örökbe fogadtak egy kislányt. Tapasztalatait akkor egy cikkben foglalta össze az örökbefogadás nehézségeiről, amely a "The Huffington Post"-ban jelent meg, de hozzátette, hogy amint lesz elég anyaga, filmben is megörökíti a gyerekes lét szépségeit és nehézségeit.

Bazi nagy görög lagzi 2.0

bazi_nagy_gorog_lagzi5.jpg

2015-ben fogtak hozzá a "Bazi nagy görög lagzi" második részének elkészítéséhez, mely a szülők, Maria és Kostas felé terelik a figyelmet. A történetben ugyanis véletlenül kiderül, hogy a szülők esküvője érvénytelen, így újabb bazi nagy görög lagzi van kibontakozóban. Ezzel párhuzamosan Tula és Ian is igyekszik felpezsdíteni ellaposodni látszó házasságát, lányuk, Paris pedig egyetemre készül. A család mindenhol ott van, hangosak, zajosak, de abszolút szerethetőek. A film sikere azon is alapszik, hogy az első részben játszó valamennyi szereplő elfogadta a második részre szóló felkérést, így a szereplői gárda teljesnek mondható, igaz, az idő múlása mindenkin tetten érhető, egy embert kivéve: a dédit alakító Bess Meier mintha semmit sem változott volna az elmúlt 14 évben. Az új részben Rita Wilson is szerepet kapott, az ugyancsak görög származású John Stamos feleségeként. A második rész produceri gárdája változatlan, mindössze a rendező személye változott.

A film megjelenése óta Nia és a stáb fáradhatatlanul népszerűsíti a filmet, facebook és instagram oldalain a színésznő folyamatosan kommunikál a rajongóival, kérve őket, hogy küldjenek olyan képet magukról, mely filmélményükkel kapcsolatos. A kapott fényképeket közzéteszi oldalán, s mindent elkövet, hogy ne ünnepelt színésznőként, hanem mindenki által elérhető "unokatestvérként" gondoljanak rá.

-mn-

Képek forrása: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr4513439683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása