Fotó: Pinterest
Gondoltad volna, hogy mint oly sok minden, a lekvár is görög eredetű?
A görögök az első lekvárt birsalmából készítették, felismerve a tényt, hogy a mézzel lassú tűzön összeforralt gyümölcs a tűzről levéve kocsonyás állagúvá válik. A főzetet melimilonnak (μελίμηλον) nevezték el, mely valójában egy szóösszetétel a görög méz és alma szavakból. A lekvárfőzés szokását a rómaiak is átvették, majd szépen lassan elterjedt ez a hagyomány szerte Európában és a világban.
Ma már a görögök sem kizárólag birsalmából készítik a lekvárt, vagy ahogy ők nevezik, a marmeládát (μαρμελάδα). Felhasználási módja sem tér el a hazánkban szokásostól: süteménybe teszik, kenyérre, pirítósra kenik, de önmagában, kis joghurttal elkeverve is fogyasztják.
A görögök szívesen készítenek lekvárt citrusfélékből (narancs, bergamott, citrom, grépfrút, mandarin) is, amelynek ízvilága kicsit eltér a Magyarországon megszokottól. A citrusfélékből készített lekvár ugyanis kicsit kesernyés ízű, ugyanis a lekvárba a gyümölcs héját is beledolgozzák, az abban található illóolaj idézi elő ezt az ízhatást.
-mn-