Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Lekvár? Tiszta görög!

2017. november 28. - kalimeraeger

marmelada.jpgFotó: Pinterest

Gondoltad volna, hogy mint oly sok minden, a lekvár is görög eredetű?

A görögök az első lekvárt birsalmából készítették, felismerve a tényt, hogy a mézzel lassú tűzön összeforralt gyümölcs a tűzről levéve kocsonyás állagúvá válik. A főzetet melimilonnak (μελίμηλον) nevezték el, mely valójában egy szóösszetétel a görög méz és alma szavakból.  A lekvárfőzés szokását a rómaiak is átvették, majd szépen lassan elterjedt ez a hagyomány szerte Európában és a világban.

Ma már a görögök sem kizárólag birsalmából készítik a lekvárt, vagy ahogy ők nevezik, a marmeládát (μαρμελάδα). Felhasználási módja sem tér el a hazánkban szokásostól: süteménybe teszik, kenyérre, pirítósra kenik, de önmagában, kis joghurttal elkeverve is fogyasztják.

A görögök szívesen készítenek lekvárt citrusfélékből (narancs, bergamott, citrom, grépfrút, mandarin) is, amelynek ízvilága kicsit eltér a Magyarországon megszokottól. A citrusfélékből készített lekvár ugyanis kicsit kesernyés ízű, ugyanis a lekvárba a gyümölcs héját is beledolgozzák, az abban található illóolaj idézi elő ezt az ízhatást.

-mn-

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr7113395961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása