Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

A misztikus komboloi (κομπολόι)

2017. november 26. - kalimeraeger

komboloi.jpg

Fotó: http://www.kombologadiko.gr

 

Aki Görögországban jár, egészen biztosan találkozik a fiatalok és idősebbek körében egyaránt népszerű komboloi-val.

A rózsafüzérszerű láncot a hagyomány szerint 33 gyöngy alkotja, mely Jézus Földön töltött éveinek számára utal. Mások úgy gondolják, hogy ez a szám Pahomiou szerzetes imádkozáshoz használt, csomózott karkötőjével áll kapcsolatban, míg megint mások a muszlim hagyományokra vezetik vissza ezt a számot. Ugyan a muszlim imalánc, a Mashaba 99 gyöngyöt számlál (ez Allah 99 nevét szimbolizálja), ám ez a 99 gyöngy három részre osztva helyezkedik el a láncon, így az ezen elméletet támogatók a Mashaba egyszerűsített változatának tekintik a komboloi-t, noha a Mashaba gyöngyeit sokkal szorosabban fűzik egymás mellé, mint a komboloi gyöngyeit.

A gyöngyök száma aztán a török megszállás alatt - a görögök ellenállását hangsúlyozandó-, 33-ról 23-ra csökkent.

A komboloi gyöngyeit - melyek csontból, borostyánból, kövekből, műanyag gyöngyökből és még számos anyagból készülhetnek - készítői egy zsinórra fűzik fel, amely a hagyomány szerint selyemből készül. Ma már láncra felfűzött komboloi-val is találkozhatunk, azonban ez átmeneti trendnek tekinthető, amely határozottan megfosztja a komboloi-t ortodox jellegétől.

A gyöngyökön kívül a komboloi felépítésében fontos szerepet játszik még a "papas" (pap) és a "founda" (bojt) is. A "papas" a nagyobb gyöngy, amely a zsinór két végét köti össze és zárja le. A "founda" a "papas" mögött elhelyezkedő bojt, melynek anyaga megegyezik a komboloi anyagát alkotó zsinórral, ideális esetben ez is selyemből készül.

A régi idők bojtkészítői szerint egy komboloi elképzelhetetlen a "founda" nélkül, mely minél vastagabb és puhább, annál inkább képes érintésének hatására megnyugtatni tulajdonosát. A modern kor aztán szakított ezzel az elképzeléssel, és a főként turisták számára készült olcsó változatban már nem minden esetben találhatunk bojtot a komboloi végén.

Noha a komboloi kezdetben vallási célokat szolgált, ma sokkal inkább a stresszűző, nyugtató hatása ismert, sokan komboloi-t morzsolgatva szoknak le a dohányzásról. A komboloi hangja - a fanatikusok szerint - zene a füleknek, megnyugvás a zaklatott léleknek.

-mn-

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr4313395343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása